I després

S’extreu el grafit del bergantí ‘Veloz’ de l’edifici de l’antic Expo Mobi

La intenció del Museu d'Història és poder-lo utilitzar per difondre aquest art popular en el context de la indústria del suro

Compartiu aquesta història

Tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, amb  el suport el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, han treballat aquest mes de desembre per extreure el grafit, un dibuix fet amb llapis carbó, del bergantí ‘Veloz’ que es trobava situat a l’antiga fàbrica de suro Maura de carretera de Girona, on abans s’hi ubicava la botiga de mobles Expo Mobi.

Aquest grafit es va dibuixar durant el funcionament de l’edifici com a fàbrica de suro entre els anys 1870 i 1950. Es tracta d’una representació feta sobre estuc o lliscat de calç ubicat a la paret del soterrani. Les seves dimensions són de 85 x 142 centímetres. Des del Museu es destaca que és una peça “de qualitat notable i de bons detalls en la representació de l’aparell del bergantí”.

La seva retirada s’ha dut a terme ja que la nova propietat de l’edifici l’enderrocarà properament i ni el grafit ni l’edifici tenien cap protecció patrimonial. Jordi Colomeda, tècnic del Museu de Sant Feliu, ens parla d’aquest fet i també de quina ha estat la situació del dibuix durant els seus anys dins l’edifici.

El Museu explica que l’objectiu a partir d’ara és conservar-lo al Museu d’Història de la ciutat i poder-lo utilitzar “per difondre aquest art popular dels segles XIX i XX en el context de la indústria del suro”.

Per la retirada del grafit s’ha comptat amb la col·laboració dels promotors, que han permès l’accés del Museu d’Història i dels tècnics de restauració. La recuperació s’ha fet amb la tècnica d’arrencament mural de dibuix i pintura.

El més llegit

I després