I després

RESULTAT DE LA NETEJA DEL LITORAL DE SFG

Compartiu aquesta història

Un grup de bussejadors voluntaris de Sant Feliu de Guíxols han recollit aquest dissabte 13 de maig 90 kg de deixalles, entre les quals s’hi ha trobat plàstics, llaunes, ampolles, tovalloletes humides, fils i ploms de pesca, ferralla, i fins i tot 4 neumàtics.

L’activitat s’ha dut a terme al costat sud de la badia de Sant Feliu –des de la platja Racó de Garbí fins la punta de les Planetes–, i és que la proximitat d’aquesta àrea amb la població i amb el port, i la presència continuada de pescadors recreatius, fan que a la zona s’hi acumulin gran quantitat de residus.

L’objectiu final de l’acció era fer prendre consciència a tots els ciutadans del gran volum de residus que s’arriben a abocar al mar i dels danys que aquests generen al medi marí. “Només amb petits gestos quotidians i canviant alguns mals hàbits, podem acabar amb el problema dels residus al mar”, remarca un dels organitzadors, Emili Perelló.

A la neteja hi han participat una quinzena de voluntaris entre bussejadors i persones al les embarcacions de suport, i que han pogut recuperar forces amb unes pizzes gentilesa del restaurant italià La Locanda di Nonna Flo.

L’acció s’ha emmarcat dins les jornades Let’s Clean Up Europe 2017, i ha comptat amb el recolzament de l’Agència de Residus de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i el centre de busseig SubLimits.

INVENTARI I IMPACTE AMBIENTAL

Al final de la jornada s’ha fet una classificació i inventari dels residus recollits:

Plàstic, 15 kg. Ampolles, bosses, embolcalls, restes de canonades, caixes, soles de sabates, etc. Són la gran amenaça del mar. Cada any s’aboquen 8 milions de tones de plàstic als nostres mars i oceans, i si continuem així, al 2050 hi haurà més plàstic que peixos al mar. Es tracta d’un material gairebé indestructible que, al degradar-se, es va fragmentant en microplàstics que passen a formar part de la cadena tròfica. Les bosses i altres embalatges provoquen una gran mortaldat entre els peixos grans, les tortugues marines i cetacis, que els confonen amb meduses o altres preses. Les aus marines també pateixen una alta mortaldat pel fet d’ingerir el plàstic que sura a la superfície.

Línies de pesca – 20 Kg. Els fils de niló de les canyes de pesca esportiva que queden enrocats van segant el fons marí amb l’onatge i impedeixen que hi prosperin els organismes que hi viuen adherits. Això contribueix a la desertització del fons. A més, el plom és un material molt contaminant.

Tovalloletes humides – 8 Kg. Ja formen part del paisatge submarí a molts llocs. Als embolcalls s’indica sovint que es poden llençar al vàter, però fins i tot en els casos en que són efectivament biodegradables, triguen molt temps a desfer-se. En episodis de pluja embussen les depuradores i les deixen inservibles, de manera que s’aboquen al mar aigües sense depurar i que arrosseguen molts altres residus. A més, les tovalloletes queden adherides als coralls, crancs i altres crustacis punxeguts, i els poden causar la mort.

Llaunes – 7 kg. S’han trobat moltes llaunes acumulades en zones just a sota dels topants on habitualment s’instal·len els pescadors recreatius. En la neteja de superfície que s’ha fet a la cala de Planetes també s’han trobat moltes deixalles abandonades en els llocs on els pescadors planten les canyes.

Altres – 40 Kg. 4 neumàtics de diferents mides, ferralla, ampolles de vidre, teixits, compreses, canyes de pescar…

El més llegit

I després