I després

REPOSICIÓ DE L’ESCULTURA DE FRUCTUÓS GELABERT

Compartiu aquesta història

S’ha refet l’escultura que durant molt anys ha estat present al Passeig de Sant Feliu, a la banda de l’extrem que finalitza a les escales del promontori del Fortim. L’escultura- dedicada al al pioner del cinema català Fructuós Gelabert- s’inaugurà el 3 de juny de 1974, en el marc de les edicions anuals del festival Internacional de Cinema Amateur de la Costa Brava. Fructuós Gelabert i Badiella (Barcelona 1874 -1955) va ser un director, guionista, operador de càmera i productor cinematogràfic català Fou, juntament amb Segundo de Chomón, el pioner del cinema més important de l’Estat Espanyol i el primer a rodar pel·lícules a Catalunya.

La peça, que es pot contemplar a la fotografia d’arxiu, fou dissenyada pels ceramistes Joan i Josep Vilà-Clara, i contenia uns plafons ceràmics realitzats al taller bisbalenc així com parts de ciment i metall. Dels mateixos ceramistes hi ha altres peces a la ciutat de Sant Feliu, com el mural de grans dimensions que es troba al pati interior de l’Ajuntament a les escales que pugen cap a la primera planta. De la nissaga Vilà-Clara, és actualment Josep Vilà-Clara qui porta la direcció artística del taller, i se’l descriu (des del Museu Terracota de la Bisbal que aquest desembre en prepara una retrospectiva) com un artista sobri i detallista, amb una investigació constant i un coneixement prorfund del procés tècnic, amb un gran domini dels colors.

A causa de la salabror, en els darrers anys, l’escultura s’havia totalment deteriorat i és per això que des de l’Ajuntament hi hagué la voluntat de refer-la. El Museu d’Història es posà en contacte amb els ceramistes Vila-Clara, que han realitzat novament una maqueta i han elaborat les peces ceràmiques. La part de forja s’ha encarregat al guixolenc Josep Homs, que s’ha reunit amb els ceramistes i el museu per trobar els materials més adients per a una bona conservació del monument.

Aviat es preveu que es pugui reinstal.lar al Passeig.

 

El més llegit

I després