REPOSICIÓ DE L’ESCULTURA DE FRUCTUÓS GELABERT

S’ha refet l’escultura que durant molt anys ha estat present al Passeig de Sant Feliu, a la banda de l’extrem que finalitza a les escales del promontori del Fortim. L’escultura- dedicada al al pioner del cinema català Fructuós Gelabert-  s’inaugurà el 3 de juny de 1974, en el marc  de les edicions anuals del festival Internacional de Cinema Amateur de la Costa Brava. Fructuós Gelabert i Badiella (Barcelona 1874 -1955) va ser un director, guionista, operador de càmera i productor cinematogràfic català Fou, juntament amb Segundo de Chomón, el pioner del cinema més important de l’Estat Espanyol i el primer a rodar pel·lícules a Catalunya.

La peça, que es pot contemplar a la fotografia d’arxiu, fou dissenyada pels ceramistes Joan i Josep Vilà-Clara, i contenia uns plafons ceràmics realitzats al taller bisbalenc així com parts de ciment i metall. Dels mateixos ceramistes hi ha altres peces a la ciutat de Sant Feliu, com el mural de grans dimensions que es troba al pati interior de l’Ajuntament a les escales que pugen cap a la primera planta. De la nissaga Vilà-Clara, és actualment Josep Vilà-Clara qui porta la direcció artística del taller, i se’l descriu (des del Museu Terracota de la Bisbal que aquest desembre en prepara una retrospectiva) com un artista sobri i detallista, amb una investigació constant i un coneixement prorfund del procés tècnic, amb un gran domini dels colors.

A causa de la salabror, en els darrers anys, l’escultura s’havia totalment deteriorat i és per això que des de l’Ajuntament hi hagué la voluntat de refer-la. El Museu d’Història es posà en contacte amb els ceramistes Vila-Clara, que han realitzat novament una maqueta i han elaborat les peces ceràmiques. La part de forja s’ha encarregat al guixolenc Josep Homs, que s’ha reunit amb els ceramistes i el museu per trobar els materials més adients per a una bona conservació del monument.

Aviat es preveu que es pugui reinstal.lar al Passeig.

 

Comparteix

Les cookies ens permeten oferir els nostres serveis. En utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les cookies. Més informació