La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, assistiran, acompanyats de les autoritats locals, a l’acte institucional i solemne que tindrà lloc aquest el proper dissabte, 2 de juliol a les 18.30h a la Plaça del Mercat, conjuntament amb tots els ciutadans que hi vulguin fer acte de presència, per celebrar la tornada a Sant Feliu casa de la senyera de l’exili que havia estat del mecenes guixolenc Rafael Patxot, aquella que coronava l’observatori astronòmic de la seva casa del Passeig del Mar i que, des del seu exili de Suïssa, va demanar al seu compatrici, Josep Irla, aleshores president del Parlament de Catalunya.

Patxot va acabar recuperant la senyera, però força anys més tard, i després d’haver patit alguns greuges importants per part de les autoritats franquistes, entre ells el fet d’haver tingut casa seva requisada i ocupada com a Ajuntament i residència del Governador Civil.

L’acte serà conduït per Josep Maria Alejandre i Núria Cucharero. En poc més d’una hora se celebrarà l’arribada de la Senyera de Patxot, parlaments institucionals, junt amb un acompanyament musical d’excepció.

L’escenari, que se situarà davant del mercat, tindrà gran vistositat i presentarà diferents nivells, en el qual es podrà percebre un mar amb ones.

Quant a les actuacions, una coral mixta, formada especialment per aquesta ocasió, integrarà membres de les corals Cypsella, Vall d’Aro, Escolania del Monestir i Polifònica de Girona. Més de 80 persones estaran a l’escenari interpretant peces de gran emotivitat.

El tenor Eduard Mas, acompanyat al piano per Maria Mauri, interpretarà tres peces d’Eduard Toldrà.

La Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona tindrà un paper també decisiu, en dues interpretacions de gran simbolisme.

Hi haurà, a més, la presència dels ciutadans i de entitats locals, com la Colla Gegantera, que també tindran un paper clau a l’hora de completar una jornada que vol ser històrica per Sant Feliu de Guíxols i pel país.