I després

PRESENTEN “DESMUNTANT SOCIETAT CIVIL CATALANA”

Compartiu aquesta història

El proper dissabte dia 7 de maig a les 19:00 h. es presenta a la Casa Irla el llibre “Desmuntant societat civil catalana” de Jordi Borràs (Barcelona, 1981).
El llibre s’endinsa en els inicis de l’entitat, nascuda per fer de contrapès a les accions de les entitats sobiranistes, i posa la lupa en els currículums –no sempre públics– de més d’una quarantena d’integrants del col·lectiu espanyolista.
En la presentació es subrratlla que “la investigació periodística realitzada prova que Societat Civil Catalana (SCC) mai no ha estat ni és una representació de la societat civil catalana de veritat, i la seva acció s’ha concentrat en “una necessitat imperant de reagrupar un espanyolisme profundament desmobilitzat i amb molt poca connexió amb la societat del país”. Borràs afegeix que “malgrat la seva pretensió de ser transversal en l’eix esquerra-dreta […] SCC més aviat representa el cas paradigmàtic d’entitat gestada, impulsada i codirigida per organitzacions i membres ultradretans”.
Borràs explica que no ha volgut fer un llibre feixuc, sinó divulgatiu i crític, i per això el lector hi trobarà part de “morbo polític”. L’autor hi barreja la recerca periodística amb un relat més íntim i en primera persona, que repassa alguns dels moments de la investigació que l’han dut a estirar els fils de SCC i a assistir als seus actes. El resultat, com diu al pròleg el president del Grup Barnils, David Bassa, és el vincle “desvergonyidament constant” entre els dirigents de SCC i la ultradreta. “Tothom ho passa per alt. La diferència és que ara ja no es podrà dir “tothom” perquè Jordi Borràs anota i desplega aquests vincles, amb noms, cognoms i números”, explica Bassa.
Acte gratuït i obert a tothom.

 

 

El més llegit

I després