I després

Platja d’Aro busca solucions a les inundacions que provoca el Ridaura

Compartiu aquesta història

L’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro s’ha reunit aquesta setmana amb tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua per buscar solucions a les inundacions que els temporals de mar provoquen a les proximitats de la desembocadura del Ridaura. El portaveu de l’equip de govern, Martí Duran, ha explicat que les obres de canalització són les responables d’aquestes inundacions, ja que l’aigua que baixa pel riu no té prou força quan xoca amb la del mar, de manera que aquesta entra a la llera i es filtra pels desaigües de la xarxa de pluvials. Així, es provoca la inundació de baixos i aparcaments soterranis d’edificis pròxims a la desembocadura del Ridaura.
A causa de la borrasca, que a principis d’aquesta setmana va sacsejar les comarques gironines amb pluja i temporal de mar a la costa de l’Alt i el Baix Empordà, a Platja d’Aro hi va haver inundacions importants en baixos i edificis pròxims al Ridaura. De fet, Duran ha comentat que es van haver d’allotjar una trentena de famílies en un hotel durant una nit perquè l’aigua havia inundat els baixos de l’edifici i havia afectat el quadre elèctric, de manera que s’havien quedat sense llum.
L’aigua inundada, però, no provenia de les precipitacions, sinó que era aigua salada, del mar, que havia entrat a la llera del Ridaura i s’havia filtrat per la xarxa de desaigua de les pluvials, explica Duran. Una situació que apunta que es produeix des que es va fer la canalització de la desembocadura. Martí Duran ha apuntat que la canalització del Ridaura ha ampliat la llera del riu, de manera que l’aigua que hi baixi de les precipitacions està més repertida i no té la força per vèncer les onades i arribar el mar. En segon lloc, els sediments acumulats per les obres i la major sedimentació per la disminució de velocitat de l’aigua fan que entri l’aigua del mar, que emplena el nivell frèatic del subsòl i circula per la xarxa de pluvials d’aquesta zona.
A la primavera, l’Ajuntament va enviar informes tècnics a l’ACA perquè busqués solucions a aquest tema. No obstant això, no han arribat per a aquest temporal. Els tècnics de l’ACA van visitar la zona aquesta setmana i, per a la setmana que ve, hi ha un parell de reunions concretades per millorar la dinàmica hidràulica del Rec del Molí, que afecta les zones urbanes del costat sud del Ridaura; buscar solucions i millorar el bombeig de la plaça de les Formigues; adaptar les boques de sortida al Ridaura perquè només siguin de sortida i no d’entrada, i milorar la llera del riu per reduir l’acumulació de sediments.
L’obra de canalització del Ridaura, que ha costat més de 16 milions d’euros, va dividir-se en quatre trams des de l’estació depuradora de Castell d’Aro fins a la desembocadura. L’obra està gairebé acabada a l’espera de l’últim tram, que va des del camp de futbol a la depuradora. (DDG).

El més llegit

I després