El Servei Català de Trànsit (SCT) començarà a tramitar les primeres denúncies per excés de velocitat, captades pels nous radars per trams que s’han instal.lat camí de Sant Feliu, entre Cassà de la Selva i Llagostera,, a partir del dimarts, 20 de maig, segons va explicar el director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, a RAC1 i informava El Punt Avui. Isern va explicar que ja estan tots instal·lats, en fase de proves i que, a partir d’ara, els convencionals se substituiran pel de trams.
Es tracta d’un sistema situat al principi i al final d’un tram, que llegeix la matrícula dels vehicles i detecta si han sobrepassat la velocitat mitjana prèviament establerta en aquell tram. Si el vehicle fa el recorregut en menys temps del qual s’ha establert prèviament, calculat segons la velocitat màxima, el conductor serà multat per excés de velocitat. Fins ara, l’únic radar per trams que hi havia és el del túnel de Vielha.
També l’Ara informa que des d’aquest divendres ha entrat en vigor la nova llei de trànsit i seguretat vial, amb algunes novetats importants com la de que, ara, els agents de Trànsit ja no estan obligats a denunciar l’infractor en persona si tenen la matrícula, i el període d’al·legacions de la denúncia i de pagament amb descompte de la sanció ara és de 20 dies.
Les 10 novetats més destacades de la llei són les següents:
1. Conduir amb drogues a l’organisme –sense prescripció mèdica– té una sanció de 1.000 euros i retirada de 6 punts del carnet.
2. Sanció de 1.000 euros per als conductors reincidents sota els efectes de l’alcohol.
3. Sanció de 1.000 euros per als conductors que dupliquin la taxa d’alcohol permesa.
4. Els cotxes que duguin nens petits al cotxe i no portin cadireta –o la cadireta adequada per a l’edat del nen– poden ser immobilitzats per la policia. Aquesta és una de les causes noves per les quals es poden immobilitzar els vehicles.
5. Els ciclistes, i acompanyants, menors de 16 anys hauran de portar obligatòriament el casc per vies interurbanes, i se’n recomana l’ús per vies urbanes.
6. Utilitzar un detector de radars –els avisadors dels radars de la base de dades sí que estan permesos– està tipificat com una infracció i serà sancionat amb 200 euros i retirada de 3 punts del carnet.
7. Quan un conductor atropelli un animal –una “espècie cinegètica”–, no sempre serà responsable el conductor: si l’atropellament és conseqüència d’una acció de caça major, el responsable serà el propietari del terreny; i si la carretera no estava ben senyalitzada o la tanca danyada, ho serà el responsable de la via –l’Estat o la Generalitat.
8. La caiguda de la càrrega d’una vehicle que creï perill per al trànsit passa a ser una infracció.
9. Realitzar obres en una via sense comunicar-ho a l’autoritat del trànsit passa a ser una infracció.
10. Causar danys a la carretera per un excés de massa o de dimensions del vehicle passa a ser una infracció.

Foto: El Punt Avui