I després

NOTA D’AMICS DEL MUSEU PER LES OBRES DEL FORTÍ

Compartiu aquesta història

Els Amics del Museu varen entrar un escrit el 23 de gener denunciant uns fets vinculats a les obres en el sector del Fortí (El Salvament) que connecten amb el Nàutic Vell demanant que es faci una revisió urgent de la llista de Bens Immobles a protegir.

A través d’una nota de premsa apunten el següent: “El moll medieval de la Punta dels Guíxols és una construcció de defensa dels temporals de llevant que protegia el port natural de la nostre badia en el segle XV.

La construcció del moll va ser autoritzada pel Rei Ferran El Catòlic l’any 1493. Per tant, és un element històric i hauria d’estar catalogat i protegit.

Darrerament hem vist que en les obres de millora de l’espai del nàutic vell, a sota del Salvament, s’estan fent unes obres que pretenen construir una escala adossada (literalment enganxada) a aquest moll, que puja fins l’esplanada superior, amb una rampa que tapa la meitat de la paret del costat de llevant.

Sembla ser que aquest projecte promogut per Ports de la Generalitat, no ha tingut en compte l’antiguitat ni la categoria d’aquesta construcció.

A la vista de l’evolució dels fets, i per conèixer el grau de protecció, hem consultat el llistat de Bens Immobles protegits de la Generalitat de Catalunya i ens hem adonat que hi ha un error en la inscripció d’aquest element. http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/FitxaGeneral?index=41&consulta=MSUxK2d1aXhvbHMlMistMSU%3D&codi=37601

En la fitxa corresponent,(amb el títol de Muralla de Sant Feliu), hi ha la fotografia del moll medieval, però en la descripció, es fa referència a la muralla medieval de la vila antiga. Com que en cas de dubte preval l’element descrit sobre l’element fotografiat, resulta que el moll del segle XV no té cap classe de protecció legal i, per tant, es pot fer el que es vulgui amb ell. Com, per exemple, omplir l’espai amb tones de terra per fer la base de l’escala.

A la vista d’aquests fets, hauríem de saber qui va tenir la poca cura en la confecció de la qualificació del moll medieval. Qui, veient i constatant el valor arqueològic de l’element, ha fet veure que no en sabia rés. Qui, des de l’ajuntament, va donar el vistiplau al plantejament d’aquesta obra”.

El més llegit

I després