I després

MOCIÓ DEL MES PER ANULAR EL JUDICI A COMPANYS

Compartiu aquesta història

MES- Sant Feliu de Guíxols ha anunciat a través d’una nota, que presentarà al ple d’aquest mes de març una moció per instar al govern espanyol a declarar nul el judici de Lluís Companys. Han estat un quants els municipis catalans on s’ han presentat mocions en aquest sentit : Cambrils , Caldes de Montbui, Barcelona, Mataró, Sabadell, Camarles, Colldejou o Vallfogona de Ripollès.

“El 15 d’octubre del 1940, fou assassinat a trenc d’alba al Castell de Montjuïc el President de la Generalitat, Lluís Companys i Jover, després de ser detingut per ordre Gestapo i entregat a les autoritats franquistes, per ser sotmès a una simulació de judici per un tribunal militar. Aquest ha estat l’únic cas d’un president elegit democràticament, que ha patit una sentència d’aquest tipus al llarg de tot el S.XX. Van passant els anys, aviat en farà 80, i els Governs de Franca i Alemanya ja han demanat perdó per haver participat en la detenció i posterior deportació del president Companys, mentre ens trobem que una vegada i una altra, la justícia de l’Estat Espanyol es nega a declarar nul·la aquella simulació de judici, la darrera fa pocs dies.

Per tot això, i després d’aquesta darrera negativa, considerem que no és comprensible que cap govern espanyol hagi accedit a certificar la nul·litat d’aquestes certificacions i a incloure aquesta declaració a la denominada Llei de la Memòria Històrica, amb tots els efectes jurídics que aquesta declaració comporta. Com dèiem, Alemanya i França han demanat perdó per haver col·laborat en la detenció i deportació de Lluís Companys, mentre que la justícia espanyola es nega a declarar nul el seu judici.

Després de dècades de llibertats democràtiques, considerem que encara no s’ha reparat com cal la memòria del President Companys, així com la causa de milers de víctimes de totes les nacions i pobles de l’Estat Espanyol.

Tal com va dir el mateix Lluís Companys, referent de l’Esquerra nacional, “la nostra és una lluita pels valors universals de la pau, del treball i de la justícia. La nova República Catalana s’ha de constituir com un baluard dels drets humans, la pau, la fraternitat i la justícia universal.”

És per tot això que proposem al ple municipal que es demani l’anul·lació la sentència del judici sumaríssim al President de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys així com realitzar totes les actuacions oportunes perquè l’honor del President Companys sigui reparat, També instar al govern de l’Estat Espanyol a modificar la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien els drets i s’estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra i la dictadura, per considerar com a inexistents i nul·les de ple dret les sentències dictades pels Jutjats i Tribunals declarats il·legítims en la llei, seguint el criteri expressat per la Fiscalia General de l’Estat en el seu Decret del 4 d’abril de 2010, habilitant el procediment administratiu necessari perquè el Consell de Ministres expedeixi el corresponent certificat de nul·litat als efectes legals procedents. Així com Reclamar a l’Estat Espanyol que retorni tota la informació sobre Lluís Companys requisada per la Gestapo a París l’any 1940 i que actualment es troba confiscada a l’arxiu d’Àvila. I per últim en el cas de ser aprovada la moció, demanem comunicar l’acord aprovat per ple al Govern de la Generalitat, a tots els grups polítics del Parlament Català, al Govern de l’estat i a les Corts Espanyoles, al Parlament Europeu, a l’ONU, i a les associacions de recuperació de la memòria històrica”.

El més llegit

I després