I després

MARZO-MART AL MUSEU DE LA TERRISSA

Compartiu aquesta història

Fins el 26 de gener el Museu de la Terrissa de Quart acollirà una mostra de pintura i escultura de l’artista ganxó Manel Marzo-Mart. Rafael Subirachs va escriure el següent pròleg: “Tenir l’oportunitat de veure el darrer treball de Manel Marzo-Mart és un d’aquests escassos obsequis que l‘art ens concedeix en ocasions. Un obsequi per els sentits, però, també, per la nostra inquietud. Perquè l’art i la inquietud –”aquesta inclinació d’ànim envers quelcom tan especial que és del domini igual de l’ètica que de l’estètica”– es donen gairebé sempre la mà.
Aquesta és la inquietud que es desprèn d’aquest treball de Marzo-Mart. Encara que, una vegada realitzada i exposada la seva obra, l’artista sap que ja no dependrà d’ell sinó dels ulls de l’observador. L’espectador es converteix en protagonista, és ell qui s’endinsa en les llums i ombres de l’obra i hi reflexiona davant mateix, en presència, per tal de poder treure’n les seves pròpies conclusions, si no les seves pròpies idees. En resum, es deixa seduir per les sensacions que l’artista ha plasmat damunt l’obra creada i ha realitzat amb colors, formes i volums. I se sent feliç de poder contemplar-la, i viure-la com una forma de participar-ne.
Si haguéssim de servir-nos d’una d’aquestes expressions tan estereotipades i tan en voga en la literatura de l’art podríem dir que aquesta obra de Manel Marzo-Mart ens arriba en el moment culminant de la seva plenitud artística. Ens quedaríem curts, enormement curts, però. La passió que es desprèn del seu darrer treball té el seu orígen en la seva infatigable experiència vital, que, alhora, és un reflex més de la seva vida abnegada d’entrega al proïsme i a la creació. La capacitat dels recursos pictòrics de Marzo-Mart evidencia les etapes per les quals el pintor ha traspassat fins arribar a l’obra present. És un procés d’anys i d’infinits moments interminables, elaboradíssims, allò que se’ns obra davant els ulls. Una obra, que l’espectador –aquest voyeur actiu i protagonista– hi és incitat a observar, ara, amb una mirada nítida i renovada, hi descobrirà l’essència que sempre hi flueix, però el sorprendrà una nova llum fins ara desconeguda que hi ha penetrat; creada amb colors expansius que irradien molta vida i són d’un vitalisme exuberant. És la creació d’un artista que vol traslladar a la mirada i a l’enteniment, als sentits i al cervell, dels amants de l’art, amb els quals dialoga, la seva contribució i el seu agraïment envers la vida dels sentits i de l’art, com a màxima expressió del sentiment de pertànyer a la vida des de la nostra condició humana que ens agermana.

MARZO FACE

El més llegit

I després