I després

Jornada sobre “Turisme, Urbanisme i Salut” de la Càtedra Martí i Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural i el Museu d’Història de Sant Feliu

La Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols celebren els dies 31 de maig i 1 de juny de 2019, a Sant Feliu de Guíxols, una jornada acadèmica i formativa, gratuïta, sobre Turisme, urbanisme i salut. Hi col·labora l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, l’Ajuntament Castell-Platja d’Aro, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, el Col·legi Oficial de Metges de Girona i el Dipsalut.

Compartiu aquesta història

La Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols celebren els dies 31 de maig i 1 de juny de 2019, a Sant Feliu de Guíxols, una jornada acadèmica i formativa, gratuïta, sobre Turisme, urbanisme i salut. Hi col·labora l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, l’Ajuntament Castell-Platja d’Aro, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, el Col·legi Oficial de Metges de Girona i el Dipsalut.

Des de la Càtedra s’ha promogut, d’ençà de 2012, la investigació sobre el món dels balnearis, l’estiueig de muntanya i els banys de mar; fenòmens, tots ells, especialment vinculats amb el primer turisme de salut. Aquest procés ha culminat el 2018 amb la publicació del llibre, Balnearios, veraneo, literatura. Agua y salud en la España contemporánea (Madrid: Marcial Pons, 2018) i l’organització per part del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols de l’exposició Els banys de mar: salut i oci. És en aquest context que cal inserir la jornada. Sens dubte, una nova oportunitat per revisar el tema. Aquesta vegada amb el principal objectiu d’analitzar-ne la seva dimensió urbanística.

El 31 de maig al matí, al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols (Pl. Monestir s/n), la presentació i inauguració de la jornada anirà a càrrec del Dr. Joaquim M. Puigvert i Solà, professor d’Història Contemporània de la Universitat de Girona i Director de la Càtedra Martí i Casals. El professor titular del Departament d’Història Contemporània a la Facultat de Lletres de Vitoria-Gasteiz (Universitat del País Basc), el Dr. José M. Beascoechea, reflexionarà sobre l’estiueig i la urbanització en el segle XIX en el cas de Bilbao. L’Eixample Malagrida d’Olot és analitzat per l’arquitecte Arnau Vergès.L’anàlisi sobre els orígens de l’urbanisme racionalista per al turismeanirà a càrrec del Dr. Joan Vicente, professor del Departament de Geografia de la Universitat de Girona, i Arnau Camps, llicenciat en Història i graduat en Geografia.

El 31 de maig a la tarda la doctora Saida Palou Rubio, investigadora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultura i Professora associada a la Universitat de Girona, és l’encarregada de la ponència sobre el naixement del turisme modern en tres àmbits: l’oci, la política i la sociabilitat. Per cloure la primera sessió de les jornades, s’ha organitzat una visita comentada de l’exposició Salut i banys de mar, a càrrec de la directora del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, Sílvia Alemany.

L’1 de juny el Dr. Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó, realitzarà una conferència sobre S’Agaró en relació al turisme, l’urbanisme i el noucentisme. Finalment, s’ha organitzat una taula rodona entorn del llibre coordinat perJoaquim M. Puigvert i Narcís Figueras,Balnearios, veraneo, literatura. Agua y salud en la España contemporània (2018),moderat pels professors Joaquim Mª Puigvert i Narcís Figueras, on intervindran: José Maria Baescoechea, Saida Palou, Josep Lloret –biòleg marí i pesquer a l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona, així com professor agregat a la Universitat de Girona i director de la Càtedra Oceans i Salut Humana–,Glòria Soler –doctora en Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra i llicenciada en Història a la Universitat Autònoma de Barcelona– i Anna Ribas –Catedràtica de Geografia Humana a la Universitat de Girona. Per a les inscripcions i la informació: catedra.salutrural@udg.edu i 972821575.

PROGRAMA

Divendres, 31 de maig

MATÍ

10.00 h. Presentació i inauguració de la jornada, a càrrec del Dr. Joaquim Mª Puigvert, professor titular d’Història Contemporània de la Universitat de Girona i director de la Càtedra Martí Casals.

10.15 h. Veraneo y urbanización en el siglo XIX. Bilbao “Puerto de Baños” Conferència inaugural a càrrec del Dr. José Maria Beascoechea, professor titular del Departament d’Història Contemporània a la Facultat de Lletres de Vitoria-Gasteiz.

11.00 h. Torn de paraula i debat.

11.30h. Coffee-break

12.00 h. L’Eixample Malagrida d’Olot: el barri que volia ser ciutat i només va ser món. Arnau Vergès, arquitecte.

12.30 h. Torn de paraula i debat.

14.00 h. Dinar

TARDA

16.00 h. El naixement del turisme modern. Oci, política i sociabilitat. Dra. Saida Palou Rubio, investigadora Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultura i professora associada a la Universitat de Girona.

16.45 h. Torn de paraula i debat.

17.30 h. Visita comentada de l’exposició “Banys de mar, salut i oci”. Dra. Mercè Tatjer, professora emèrita de la Universitat de Barcelona i Sílvia Alemany, directora del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols.

Dissabte, 1 de juny

10.00 h. S’Agaró: turisme, urbanisme i noucentisme. Dr. Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó.

10.45 h. Torn de paraula i debat.

11.00h. Coffee-break

11.30 – 13.00 h. Taula rodona a l’entorn del llibre “Balnearios, veraneo, literatura. Agua y salud en la España contemporánea”, coordinat per Joaquim Mª Puigvert i Narcís Figueras.

Hi intervindran:

 • José Maria Beascoechea, professor titular del Departament d’Història Contemporània a la Facultat de Lletres de Vitoria-Gasteiz.
 • Saida Palou, investigadora Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultura i professora associada a la Universitat de Girona.
 • Josep Lloret, biòleg marí i pesquer a l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona, professor agregat a la UdG i director de la Càtedra Oceans i Salut Humana.
 • Glòria Soler, doctora n Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i llicenciada en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona.
 • Anna Ribas, catedràtica de Geografia Humana de la Universitat de Girona.

Modera:

Dr. Horacio Capel, catedràtic emèrit de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona.

Jornada gratuïta amb inscripció prèvia a: catedra.salutrural@udg.edu i 972 82 15 75

Totes les sessions es faran a les sales d’actes del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols (Pl. Monestir s/n – edifici Monestir, planta 4)

Amb el suport de:

 • Ajuntament de Castell-Platja d’Aro
 • Ajuntament de Santa Cristina d’Aro
 • Diputació de Girona
 • Generalitat de Catalunya
 • Col·legi Oficial de Metges de Girona
 • Dipsalut – Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona

El més llegit

I després