I després

INAUGURACIÓ EXPO DEL TREN + 1500 DOCUMENTS

Compartiu aquesta història

Amb l’assistència de 220 persones s’ha inaugurat l’exposició “El tren de la modernitat” a la primera planta de l’Antic Hospital per commemorar els 125 anys de la inauguració de la línia de ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Girona, una exposició impulsada per l’Ajuntament de la ciutat a través del Museu d’Història, comissariada per Xavi Roca i que compta amb la col.laboració de la resta de municipis del recorregut fins a Girona.

En els parlaments hi han intervingut el regidor de Cultura, Jordi Vilà; en nom de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de les comarques Gironines, Jordi Ros, l’alcalde de Llagostera i vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria i l’alcalde de la ciutat, Carles motas.

D’altra banda, l’Arxiu Municipal d’Història ha informat que, des de l’any 1992, custodia la documentació del tren gairebé íntegra. Aquest fons ocupa 35 metres lineals de documents compresos entre 1867 i 1988 i ha penjat a Internet el catàleg de la documentació del tren de Sant Feliu a Girona. La consulta es realitza des del portal Arxius en Línia (Generalitat de Catalunya) i dóna accés a la descripció dels 10.236 documents que integren el fons (a excepció de les fotografies). A més, és possible consultar i descarregar lliurement una còpia digitalitzada d’un miler i mig d’aquests documents, que en total comprenen 9.107 pàgines digitalitzades.

La major part d’aquests documents digitalitzats corresponen a plànols en els quals s’hi representa la complexa realitat que conformava la línia: des de plantes i seccions d’elements de gran envergadura com poden ser les instal·lacions i els equipaments fins als objectes de detall com cargols o bieles. La informació tècnica que aporten aquests plànols, doncs, permet reconstruir mimèticament tant la superfície i la distribució de les instal·lacions (estacions i baixadors, ponts, xarxa de clavegueram, etc) com el funcionament dels diversos aparells i ginys vinculats al traçat i a la maquinària (giratoris, passos a nivell, motors, etc).

Entre els documents digitalitzats accessibles en línia hi ha plànols, llibres d’actes del Consell d’Administració de 1899 a 1977 i les memòries anuals de la companyia des de 1892 fins a 1963, que ens expliquen com s’organitzava la direcció de la societat, quina era la seva política empresarial i quin va ser el desenvolupament de l’entitat en el transcurs del temps.

L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols aposta per continuar oferint els nombrosos fons documentals que custodia a través del portal Arxius en línia, en el qual ja s’hi poden cercar un total de 26.295 documents, dels quals 3007 (equivalents a 28.998 pàgines digitalitzades) ja es poden descarregar lliurement.

El més llegit

I després