El grup municipal de Guíxols des del carrer presentarà en el Ple Municipal Ordinari de juliol, una moció destinada a blindar el llegat arquitectònic de Joan Bordàs, segons ha avançat a través d’una nota de premsa que diu textualment: “La ciutat de Sant Feliu de Guíxols té un llegat d’arquitectura modernista i noucentista prou important. Joan Bordàs i Salellas, que va ser arquitecte municipal entre els anys 1914 i 1955, és un dels seus màxims exponents.

Com a arquitecte municipal Joan Bordàs va esbossar la fàbrica de taps de suro La Suberina (avui Can Ginesta) i va participar en reformes d’edificis públics ja existents, com l’Hospital Municipal o els banys de Sant Elm (avui Palm Beach). Tots ells declarats edificis d’interès arquitectònic. També va treballar la seva vessant urbanista, sobretot quan entre els anys 1943 i 1945 va dirigir les obres de reconstrucció del Passeig del Mar i del Passeig del Guíxols, incorporant uns elements de disseny innovadors en l’època, com som els dels bancs de pedra i els parterres o la barana de mar amb els seus balcons i arcs, i que amb el pas dels anys han donat a Sant Feliu una personalitat i un atractiu paisatgístic únics al nostre entorn i són un signe de identificació de la ciutat. Joan Bordàs també va ser l’autor del disseny de la font que hi ha a la plaça del Monestir.

El llegat arquitectònic de Joan Bordàs ha vist disminuir-se al llarg dels darrers anys. Avui mateix podem veure com ja s’han perdut una part dels parterres originals, o com també s’han enderrocat alguns dels emblemàtics balcons sobre la platja emmarcats per uns arcs de ferro i rematats amb la silueta d’una barca (concretament els de la banda de Rius i Calvet). També trobem alguns bancs de pedra, o alguns trams de la barana de mar, en mal estat de conservació.

La proposta de Guíxols des del Carrer-Entesa insta al govern municipal a realitzar un inventari acurat de l’obra arquitectònica de Joan Bordàs a la nostra ciutat, així com del seu estat de conservació, i a restaurar i protegir tots els elements de mobiliari urbà que encara estan en peu”.