Aquest dilluns, 26 de juny a les 19:00 h. s’inaugura a la primera planta de l’Antic Hospital de Sant Feliu de Guíxols l’exposició itinerant “El Tren de la Modernitat, 125 anys del ferrocarril entre Girona i Sant Feliu de Guíxols 1892-2017)”. En aquesta mostra, els vuit municipis del trajecte celebren conjuntament la construcció d’una via de ferrocarril, que actualment és via verda cicloturística, amb una exposició que tindrà caràcter itinerant.

Aquest 2017 fa 125 anys de la inauguració del ferrocarril que unia  les poblacions de Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro, Santa Cristina d’Aro, Llagostera, Cassà de la Selva, Quart, Llambilles i Girona; i que connectava el port guixolenc amb la xarxa ferroviària internacional. El 1892 significà una fita per a uns pobles i ciutats que promogueren aquesta obra gegantina i cabdal, bàsica per a llur desenvolupament i futur.

125 anys després aquestes 8 poblacions, a través de les Àrees de Cultura i els museus, consideren que commemorar aquella fita pot fer-los treballar per conèixer amb més profunditat la nostra història i plantejar debats sobre l’actualitat, relacionats amb com assolim la mobilitat en el present, tant necessària per als diferents sectors tant de la població com de l’activitat econòmica de la zona.

Ara també fa 25 anys de la celebració del centenari, i es reconeix la reconversió dels espais ferroviaris (la via, els ponts, les estacions i baixadors) com un nou patrimoni històric de les nostres comarques, i que esdevé també punt de partida de descoberta de les potencialitats de cada municipi.

Els mateixos mòduls són vagons, que té un aire escenogràfic i que busca arribar a tos els públics, en especial el familiar. Cada vagó aporta informació de cadascuna de les poblacions, al mateix temps que introdueix una temàtica (Els inicis, El trajecte, Les estacions, Els ferroviaris, Els passatgers, Les mercaderies, Lomotores i vagons, La via verda). Hi ha una part dedicada al joc, i una altra de visionat de filmacions, algunes d’elles inèdites.

A la inauguració, que és oberta a tothom, a banda dels parlaments, es farà una visita a l’exposició, amb l’acompanyament del seu responsable, Xavier roca. Hi haurà també un petit refrigeri i música al pati del recinte.

Sant Feliu de Guíxols és la primera de les poblacions amb l’exposició en marxa fins el 24 de setembre. Tindrà un horari continuat de dilluns a diumenge (horaris: laborables d’11 a 13 i de 18 a 20, i festius d’11 a 14 i de 18 a 21h).