I després

ESTAFA URBANÍSTICA A SOLIUS?

Compartiu aquesta història

El Diari de Girona publica que encara no hi ha imputació judicial però en l’informe que el fiscal anticorrupció, Fernando Maldonado, va remetre al jutjat de Barcelona el mes de juny implica l’exconseller socialista, Joaquim Nadal, en una estafa urbanística amb la requalificació d’uns terrenys que haurien beneficiat el propietari de Grupo Planeta, José Manuel Lara, en impedir que es desenvolupés un polígon industrial al sector del Molí d’en Reixach, a Solius, prop de la finca de Can Dalmau que va comprar l’editor.
Tant el fiscal com la Guàrdia Civil consideren que l’any 2006, mentre Nadal exercia de conseller de Política Territorial i Obres Públiques en l’època del tripartit, va participar en el canvi d’usos d’aquest terreny que havia comprat l’empresa Varal Real Estate el 2004 per declarar-lo “zona verda”. Aquesta maniobra s’hauria materialitzat a través d’un conveni -segons referia El País ahir- subscrit entre l’Institut Català del Sòl (Incasòl), l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro -en mans socialites en aquell moment- i Varal Real Estate.
Les claus del conveni suposaven que l’Incasòl comprava per 7,5 milions d’euros el 50% del terreny que Varal Real Estate volia urbanitzar industrialment al Molí d’en Reixach i compensaven l’empresa amb una permuta de terreny al sector Bernardes perquè desenvolupés el projecte. El problema, és que es tractava d’una zona inundable i Varal Real Estate assegura que ningú li ho va dir, cosa que va impedir que desenvolupés el seu projecte i perdés entre 20 i 25 milions. El fiscal creu que Nadal i l’exalcalde de Santa Cristina, Ricard Herrero (mort el març passat), havien ocultat a l’empresa la informació relativa a la inundabilitat del terreny.
L’exconseller ofereix una explicació diferent al discurs del fiscal indicant que el Govern tripartit va decidir que s’havia de protegir el Molí d’en Reixach després d’escoltar les queixes de la plataforma Salvem Solius i atenent també les peticions en aquest sentit dels monjos cistercens de Santa Maria de Solius.

La inundabilitat
“Es va comprar la meitat del terreny a Voral, proposant-li també participar en un discontinu a la meitat amb Incasòl”, explica Nadal abans de treure ferro a l’assumpte de l’inundabilitat del terreny de les Bernades perquè “que jo sàpiga, un terreny inundable deixa de ser-ho si es fan els treballs corresponents”.
Precisament és la qüestió de la inundabilitat el que el fiscal considera, en el seu escrit, el “pilar fonamental per mantenir l’existència d’un possible delicte d’estafa”.
Nadal, per la seva part, es pregunta si “la protecció de la vall de Solius a instàncies d’una plataforma ciutadana i dels monjos es pot considerar delicte?”.

El més llegit

I després