I després

DETINGUT PER PLANIFICAR UN ATEMPTAT JIHADISTA

Compartiu aquesta història

L’Audiència Nacional ha enviat a presó un jove de Sant Feliu de Guíxols acusat de planificar un atemptat jihadista en territori estatal. El noi, que té 21 anys i a qui la policia va detenir aquest dimarts a Àlaba, havia contactat amb un marroquí perquè executés l’atac. A la interlocutòria que l’envia a presó, el jutge Santiago Pedraz subratlla que l’activisme d’aquest jove “en pro de la causa jihadista” no és “merament intel·lectual”, ja que s’havia convertit en l’autèntic cervell de l’atemptat. Entre d’altres, el jove guixolenc es va comprometre a donar “suport logístic i econòmic” al marroquí, a proporcionar-li un vehicle i armes blanques i va ser ell qui també va decidir que l’atemptat tingués lloc a Espanya.

La interlocutòria del jutge Santiago Pedraz recull que, al llarg dels darrers anys, aquest jove guixolenc havia experimentat “una notable radicalització”. No només va canviar les seves rutines del dia a dia, sinó que a través d’Internet i xarxes socials, va contactar amb persones afins i es va erigir “com a figura preeminent amb capacitat de justificar i publicitar els postulats i accions violentes” d’organitzacions com DAESH. A més, l’Audiència Nacional subratlla que la seva implicació “en pro de la causa jihadista no era merament intel·lectual” sinó que hi va adoptar un rol actiu, arribant fins i tot a planificar un atac terrorista en territori espanyol. El jove guixolenc, subratlla l’Audiència Nacional, “va exercir de manera conscient i directa una tasca radicalitzadora i adoctrinadora”.

La interlocutòria de l’AN recull que el jove i el marroquí estaven permanentment en contacte, i que una mostra “del domini” que tenia sobre l’atemptat era que l’altre l’anava informant puntualment de tot. A l’octubre de l’any passat, però, la policia del Marroc va detenir el seu còmplice i va frustrar l’atemptat. A partir d’aquí, Anis M. R. R. va adoptar “noves mesures de seguretat”. Va deixar de publicar a les xarxes socials i canviava constantment tant de telèfon com de lloc de residència.
Aquest dimarts, finalment, la policia el va arrestar a Àlaba.

El titular del Jutjat Central d’Instrucció 1 de l’AN també destaca que el jove de Sant Feliu de Guíxols hauria dut a terme “altres possibles activitats il·lícites” amb l’objectiu de finançar-se, com ara la compravenda irregular de telèfons mòbils i targetes SIM, així com involucrar-se en falsificacions de documents, estafes, receptacions i tràfic de drogues “de la qual cosa se’n desprèn que les seves fonts de finançament procedeixen fonamentalment de la comissió de delictes”, conclou el jutge Santiago Pedraz.

Font ACN.

El més llegit

I després