I després

Desarticulat un grup internacional dedicat al finançament de plantacions de cànnabis

Compartiu aquesta història

Segons informa el Punt, els Mossos d’Esquadra han pres part d’una operació internacional contra la venda d’estris per al cultiu de cànnabis i el blanqueig de capitals que ha permès fer 25 escorcolls a diversos països europeus, entre ells Catalunya. La investigació ha permès detectar que el grup podria haver blanquejat prop de tres milions d’euros provinents del narcotràfic a través de la compra de propietats immobiliàries a la Costa Brava.
Tot plegat es remunta al setembre del 2009, quan la policia holandesa va començar a investigar una empresa dedicada al cultiu de marihuana al municipi de Wijchen, després de detectar-hi grans fluxos de capital i fonts de finançament sospitoses.
Més de 250 policies participen en l’operatiu policial que està tenint lloc a Holanda aquest dimarts, entre els quals membres dels Mossos d’Esquadra, que hi participen des de Catalunya coordinats per la titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols.
A Catalunya s’estan fent dues entrades i escorcolls a Calonge als domicilis dels presumptes líders de l’organització i s’han precintat nombroses propietats. També s’ha comissat documentació relativa al delicte de blanqueig de capitals, així com diners, joies i diversos vehicles de luxe, com ara un Bentley Continental valorat en 180.000 euros.
Totes les entrades i registres s’han fet de manera simultània a Bèlgica, Aruba i a Catalunya i s’han detingut els tres presumptes principals líders de l’organització criminal.
Cal destacar que a Holanda administrar una empresa dedicada al cultiu de marihuana no és un delicte, però els investigadors han demostrat la comissió de diverses accions il·lícites del grup a través d’un d’aquests establiments al poble de Wijchen. Se’ls imputen delictes de falsedat documental i blanqueig de capitals obtinguts amb el cultiu i el tràfic de cànnabis durant els anys 2002 al 2008.
També se’ls imputa un delicte contra la salut pública per haver facilitat i finançat el cultiu de grans plantacions de cànnabis a diversos indrets d’Europa, per haver facilitat els materials necessaris per al cultiu, i per haver utilitzat l’empresa distribuïdora de les eines com a eixos principals en la criminalitat organitzada dedicada al cultiu il·legal de cànnabis.

El més llegit

I després