Segons informa el Punt, els Mossos d’Esquadra han pres part d’una operació internacional contra la venda d’estris per al cultiu de cànnabis i el blanqueig de capitals que ha permès fer 25 escorcolls a diversos països europeus, entre ells Catalunya. La investigació ha permès detectar que el grup podria haver blanquejat prop de tres milions d’euros provinents del narcotràfic a través de la compra de propietats immobiliàries a la Costa Brava.
Tot plegat es remunta al setembre del 2009, quan la policia holandesa va començar a investigar una empresa dedicada al cultiu de marihuana al municipi de Wijchen, després de detectar-hi grans fluxos de capital i fonts de finançament sospitoses.
Més de 250 policies participen en l’operatiu policial que està tenint lloc a Holanda aquest dimarts, entre els quals membres dels Mossos d’Esquadra, que hi participen des de Catalunya coordinats per la titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols.
A Catalunya s’estan fent dues entrades i escorcolls a Calonge als domicilis dels presumptes líders de l’organització i s’han precintat nombroses propietats. També s’ha comissat documentació relativa al delicte de blanqueig de capitals, així com diners, joies i diversos vehicles de luxe, com ara un Bentley Continental valorat en 180.000 euros.
Totes les entrades i registres s’han fet de manera simultània a Bèlgica, Aruba i a Catalunya i s’han detingut els tres presumptes principals líders de l’organització criminal.
Cal destacar que a Holanda administrar una empresa dedicada al cultiu de marihuana no és un delicte, però els investigadors han demostrat la comissió de diverses accions il·lícites del grup a través d’un d’aquests establiments al poble de Wijchen. Se’ls imputen delictes de falsedat documental i blanqueig de capitals obtinguts amb el cultiu i el tràfic de cànnabis durant els anys 2002 al 2008.
També se’ls imputa un delicte contra la salut pública per haver facilitat i finançat el cultiu de grans plantacions de cànnabis a diversos indrets d’Europa, per haver facilitat els materials necessaris per al cultiu, i per haver utilitzat l’empresa distribuïdora de les eines com a eixos principals en la criminalitat organitzada dedicada al cultiu il·legal de cànnabis.