Després de mesos de negociacions i gestions, l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols Carles Motas i la baronessa Carmen Thyssen han acordat la cessió de les obres de pintura catalana que formaran el fons pictòric i artístic del futur Museu Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols.  Aquest fons permetrà disposar d’una pinacoteca de gran rellevància, que serà referent indiscutible a Catalunya, sobretot de pintura dels segles XIX i XX, i Sant Feliu de Guíxols hi tindrà un paper essencial. Així ho han expressat conjuntament en la roda de premsa de presentació de l’exposició “Un món ideal”, que comença del 16 de juliol al 15 d’octubre a Sant Feliu de Guíxols, i porta peces de Van Gogh, Gauguin, Vasarely i Pissarro, els quals interactuen amb molts pintors catalans.

Referent a la cessió, a la roda de premsa s’ha explicat que serien unes 130 obres les que poden estar permanentment exposades a Sant Feliu, de les 400 aproximades que té la col.lecció en total. Entre que van a Sant Feliu hi ha peces clau de la pintura catalana, com “La catedral dels pobres”, de Joaquim Mir. També s’hi trobarà Santiago Rusiñol, Ramon Casas, obres de Ramon Martí Alsina, peces d’Urgell, nombroses d’Eliseu Meifrén com ‘Port de Barcelona’, i també obres de Josep Amat, entre altres.

La cessió es fa gratuïtament per un termini de 20 anys. Disposar d’aquest acord fa que es vagi molt més enllà, i ara ja es concreten definitivament la durada de les obres de construcció del museu, acotada en uns tres anys, (es preveu obrir al 2020) i es valora el pressupost total de fer el museu, en sis milions d’euros.

És un acord llargament esperat, i que neix del treball intens que porta, des de fa mesos, el govern de Sant Feliu de Guíxols, amb la baronessa. A partir d’aquest acord, es parla ja definitivament de “passos en ferm” i de “realitats palpables”.

No només es concreten els quadres que formaran part del fons d’aquest futur museu, sinó que es formalitzen ja tots els terminis per posar-lo en marxa. Així, quant a obres de construcció (al monestir, espai exterior i jardins del mateix) ja es posa en ferm la durada de les obres de construcció del museu, acotada com a límit al 2020, i es valora el pressupost total, de sis milions d’euros, que pot sortir de finançament municipal i d’altres fonts, com per exemple altres administracions. La baronessa també va descartar definitivament la opció de Barcelona, la qual cosa comportarà que el centre neuràlgic de l’exposició de la seva col.lecció recaurà en Sant Feliu.

L’alcalde, Carles Motas, creu que disposar d’aquest acord permet fer un pas de gegant, “ja que es desencadenen totes les accions futures del Museu de Sant Feliu de Guíxols”, com el finançament i els terminis. Per Motas, “ara ja sabem el llistat de quadres que formaran part del Museu de Sant Feliu, ja tenim tancats els calendaris de feina, les vies de finançament i tenim l’acord de cessió, cosa que fins ara no teníem.

Fins ara, mai no s’havia tingut aquesta realitat tan avançada i acordada, cosa que permet tirar endavant el projecte on ja no es parla de coses hipotètiques, sinó de fets reals”.