I després

CANVI D’HORA ENTRE DISSABTE A DIUMENGE

Compartiu aquesta història

La matinada del dissabte al diumenge, es podrà gaudir d’una hora més atès que a les 3 de la matinada s’ha de posar el rellotge a les 2. Per contra, la tarda del diumenge es farà fosc més aviat. És la conseqüència del que s’anomena “horari d’hivern” que farà que ens recollim aviat a les nostres llars després de gaudir de tardes realment primaverals en plena tardor, época en la qual, a Sant Feliu, han arribat a coincidir obretes les guinguetes de gelats i les de castanyes.
Com ja sabeu, el canvi d’hora té com a finalitat reduir el consum d’energia, fent coincidir el començament de la jornada laboral amb les hores de llum. Segons les estimacions del Instituto para la Diversificación y Ahorro de l’Energia (IDAE) amb aquesta mesura l’Estat pot arribar a estalviar durant l’estiu el 5% del consum d’energia elèctrica domèstica (entre març i octubre), la qual cosa, en xifres, es calcula que es tradueix en uns 300 milions d’euros.
Aquesta mesura d’estalvi energètic s’ha aplicat de forma regular des del 1974, tot i que l’última modificació va arribar de la mà d’una directiva europea de l’any 2000, una normativa que, entre altres qüestions, unifica els dies en els quals es produeixen els canvis d’hora en tots els països de la Unió Europea. Així, aquestes modificacions horàries es realitzen sistemàticament l’últim diumenge de març i l’últim d’octubre.
Tot i que actualment la majoria dels mòbils i ordinadors realitzen aquest canvi horari de forma automàtica, convé revisar-los per tal de no arribar tard a cap lloc.

El més llegit

I després