El director general de Promoció i Cooperació Cultural, Jordi Cabré, l’alcalde de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó, i la directora del Museu de l’Empordà i comissària de la mostra, Anna Capella, inauguren el proper dissabte 18 de juny, a les 12 hores, al Palau de l’Abat del Monestir de Sant Feliu de Guíxols l’exposició itinerant “El museu com a pretext”, en el marc del programa Cultura en Gira. A la inauguració també hi assistiran Antoni Baulida, director dels Serveis Territorials a Girona; Pere Albó, vice-alcalde de Sant Feliu de Guíxols; Pau Casals, regidor del Museu d’Història de la ciutat, i Cristina Masanés, l’altra comissària de l’exposició.

Organitzada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Promoció i Cooperació Cultural, i produïda pel Museu de l’Empodrà, l’exposició presenta una reflexió sobre el museu com a element generador de l’imaginari col·lectiu que configura el relat de l’art. Comissariada per Anna Capella i Cristina Masanés, la mostra porta les propostes de vuit creadors a sis municipis catalans. Després de la seva inauguració a Sabadell, el passat mes de gener, i de l’estada a Cornellà, la mostra viatja a Sant Feliu de Guíxols, on es podrà veure fins el proper 4 de setembre. Posteriorment, es podrà visitar a Tortosa, Lleida, Mataró i l’Hospitalet de Llobregat, on acabarà el seu recorregut el juny de 2012.

“El museu com a pretext” aplega algunes de les creacions de vuit artistes de diferents generacions i contextos culturals que reinterpreten la idea de museu i que deixen de concentrar-se en el contingut evident d’aquest per posar en joc la seva semiòtica i estructura ocultes. Així, temes de debat recurrent per part de la comunitat artística com la sacralitat de l’obra d’art, el mite de l’autoria, els punts cecs, les reflexions entorn del museu com a continent, la construcció de discurs, la mirada dels professionals que en tenen cura i els destinataris d’aquest espai, són presents en la mostra a través de les propostes dels creadors que hi participen.

La itinerància “d’El museu com a pretext” s’emmarca en el programa Cultura en Gira, impulsat pel Departament de Cultura per fer més accessibles el teatre, la música, la dansa, el circ i les arts visuals a la ciutadania. En concret, en aquest darrer àmbit, el programa pretén reforçar l’activitat cultural dels municipis, fer més accessible l’art contemporani posant un èmfasi especial en la difusió del patrimoni contemporani públic de museus i col·leccions i augmentar l’interès ciutadà per aquest art.

Aquesta és l’onzena exposició que forma part del programa, que, coordinat pel Departament de Cultura, compta amb la cooperació dels ajuntaments que programen les exposicions en els centres d’art i sales d’exposicions municipals.