El programa institucional de l’11 de setembre a Sant Feliu de Guíxols s’ha complert, tal i com estava previst, acollint el primer acte de la Diada a les comarques gironines amb l’ofrena floral a la tomba del president Josep Irla, la lectura del manifest i els parlaments a la porta de l’Ajuntament a les 11 del matí (amb l’exposició de la senyera de Rafael Patxot al saló de sessions) i l’ofrena floral i lectura del manifest al bust del president Irla a la Rambla Generalitat a la 1 del migdia.

Tots els actes ha tingut una destacada assistència i, en referència al la tradicional ofrena floral a la tomba del president Josep Irla, l’Agència Catalana de Notícies ha cobert l’esdeveniment amb la següent crònica: “Sant Feliu de Guíxols s’ha convertit en un clam de defensa del dret dels pobles a l’autodeterminació i a l’anhel de llibertat de Catalunya a les portes del referèndum de l’1 d’octubre. Generalitat, Diputació de Girona, Consell Comarcal i Ajuntament han fet una crida a poder exercir la democràcia recordant l’esperit de lluita i de defensa dels drets humans del president Irla. Els representants de les diferents institucions han coincidit a destacar que és un moment clau per a la història del país perquè Catalunya està a punt de “culminar un somni” i viure en llibertat. L’acte institucional s’ha tancat amb el cant dels Segadors.

El tret de sortida de la Diada a comarques gironines el dóna l’ofrena floral que cada any es fa al cementiri de Sant Feliu de Guíxols, on descansen les despulles de l’expresident de la Generalitat a l’exili Josep Irla, que va morir el 19 de setembre de 1958 a Sant Rafael, Provença (França). El 1981 les seves despulles van ser inhumades i traslladades a Sant Feliu de Guíxols, després de rebre honors oficials.

El delegat del Govern a les comarques gironines, Eudald Casadesús, ha resseguit trajectòries de figures internacional com Nelson Mandela o Rosa Parks i ha posat en valor el seu esperit de lluita en defensa de la llibertat. Casadesús ha afirmat que els catalans han de “culminar el procés” amb el referèndum i insta a fer-ho “amb llibertat, civisme i esperit pacífic”. El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha recordat que fa cinc anys que va arrancar el procés i que ara ha arribat el moment de “complir el somni”.

Un somni, ha dit, pel qual han lluitat tant Josep Irla com molts altres catalans al llarg de 300 anys. “Ha arribat el punt culminant a cinc anys d’espera i a l’anhel patriòtic que és la plena sobirania”, ha dit Vila que ha afegit que l’1 d’octubre “el poble parlarà” i espera que ho faci “honorant la memòria d’Irla”.

L’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha volgut subratllar quin ha de ser el paper dels càrrecs municipals el proper 1 d’octubre. “Hem de facilitar que tothom pugui expressar-se amb normalitat democràtica”, ha afirmat l’alcalde. El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català, ha posat en valor la figura de Josep Irla i ha recordat que va lluitar per la democràcia, la llibertat, la justícia social i el dret d’autodeterminació dels pobles. Uns principis, ha ressaltat Català, més vigents que mai per a Catalunya.