I després

Hàbits saludables, entreteniment i bona informació: guia de recomanacions per afrontar psicològicament la crisi del coronavirus

Vivim una situació excepcional, de grans dimensions i sense precedents a la nostra societat. És comú que se'n derivin sentiments d'ansietat, tristesa i estrès, i aprendre a gestionar-los és clau per tenir estabilitat i bona salut mental i emocional.

Compartiu aquesta història

Incertesa sobre el nostre futur econòmic i el de tot el món, sensació d’aclaparament pel fet de no poder sortir de casa, distanciament físic de les persones que estimem, por de la situació d’emergència sanitària… És normal que aquests últims dies ens sentim estressats, angoixats o amb un punt de tristesa. La societat s’està enfrontant a un repte de grans dimensions, segurament sense precedents.

És important detectar i acceptar els nostres sentiments, de la mateixa manera que ho és esbrinar què ens genera malestar psicològic. Fer front a factors que alteren la nostra tranquil·litat, o si més no atenuar-los, és molt més efectiu que no pas ignorar-los i deixar que s’acumulin, cosa que a la llarga pot derivar en una sensació molt pitjor de pèrdua de control.

Per tal de gestionar millor a nivell mental el confinament i la crisi del coronavirus, aquí teniu una sèrie de consells de l’Organització Mundial de la Salut i la Societat Espanyola de Psiquiatria:

Sigues conscient del risc que correries si no respectessis el confinament. Estem parlant d’una pandèmia. Pel teu bé, i pel de les persones del teu entorn, no surtis al carrer.

Desconnecta dels mitjans de comunicació i creu-te només les informacions de fonts fiables. És bo estar informat, però l’excés pot desembocar en saturació i desinformació. No estiguis pendent les 24 hores del dia de la premsa digital, la ràdio o la televisió: això només contribuirà a augmentar-te el nivell de preocupació. Altrament, no et creguis de manera immediata rumors o missatges de veu que arribin per WhatsApp i d’altres vies. Abans de donar per bona una informació i compartir-la, contrasta-la amb fonts oficials o fiables.

Porta un estil de vida saludable. Construeix-te unes rutines, uns horaris. Fes cinc àpats al dia i limita’t al menjar saludable. En la mesura del possible, fes exercici físic per tal de mantenir la forma i rebaixar els nivells de tensió.

Mantén el contacte social encara que sigui a través d’una pantalla. No t’aïllis socialment. Continua estant en contacte amb amics i familiars a través de trucades i aplicacions de missatgeria. Les videotrucades també són una molt bona alternativa per simular una trobada cara a cara.

Distreu-te. Llegeix llibres, mira pel·lícules, segueix sèries. Entretén-te amb allò que més t’agradi.

Fes servir tècniques de relaxació. Meditació, relaxació muscular, tècniques de respiració profunda… Són moltes les opcions que tenim al nostre abast per combatre moments puntuals d’estrès. I podem accedir a totes elles a través d’Internet.

Font: Organització Mundial de la Salut.

El més llegit

I després