I després

Es redreça el primer megàlit prehistòric a Sant Feliu, situat entre el Puig Gros, el collet de la Mare de Déu i el mas de Sant Benet del Bosc

La pedra granítica de forma allargada va ser localitzada ara fa 25 anys gràcies a Salvador Ventura, arran d’un incendi que hi va haver a la zona. Ara Joan Faz, Josep Valentí, Josep Mestres, Marcel Franquesa i Toni Beltran han sigut els encarregats d’aixecar-la

Compartiu aquesta història

Es redreça el primer megàlit prehistòric a Sant Feliu de Guíxols situat entre el Puig Gros, el collet de la Mare de Déu i el mas de Sant Benet del Bosc.

Aquest menhir va ser localitzat ara fa 25 anys gràcies a Salvador Ventura, arran d’un incendi que hi va haver a la zona, que va deixar completament net el sotabosc i que va permetre descobrir aquesta singular pedra abatuda, al costat del camí de les Sorres.

Es tracta d’una pedra granítica de forma allargada treballada per les seves cares; formada per tres blocs – una pedra de base, la part principal de 1,85 metres, i la cúpula, tot plegat d’una llargada de 2,50 metres.

El passat mes d’abril en un petit turó al costat del camí de les Sorres, Josep Valentí, Josep Mestres, Marcel Franquesa i Toni Beltran van ser els encarregats d’aixecar-la, tots ells bons coneixedors d’aquestes muntanyes.

Beltran, un dels impulsors de l’aixecament d’aquest dolmen ens explica que “hem de pensar que a casa nostra no va ser fins a mitjans del segle passat quan es va començar a redescobrir, i catalogar tot aquest llegat patrimonial prehistòric, de la mà de Lluis Esteva Cruanyes i altres col·laboradors com el mateix Nèstor Sanchis”.

El proper dissabte 7 de juny, al matí, hi ha previst un acte per commemorar el redreçament d’aquesta ‘Pedra Dreta’. Hi intervindrà, entre d’altres, el geòleg il·lustre Doctor Lluís Pallí que llegirà un manifest en forma de ressenya històrica sobre la importància i rellevància del monument.

Fitor i Romanyà a les Gavarres, i el Puig Gros i Puig de Cadiretes a l’Ardenya són els indrets principals on es concentren aquest variat i ric patrimoni megalític, entre els quals hi podem trobar menhirs, dolmens, para dolmens, cistes, coves, abrics sepulcrals, o inscultures entre d’altres.

Es pot parlar, segons els entesos d’un menhir, un  megàlit prehistòric,  o potser d’una fita medieval primerenca; es tracti d’una cosa o una altra, ens trobem davant d’una “Pedra Dreta” que era la manera com s’anomenaven tradicionalment i popularment aquests elements.

Sigui com sigui, aquesta peça és ja un element històric principal per que les noves generacions puguin aprofundir en els vestigis dels nostres avantpassats.

La presència i contemplació d’aquest menhir o “pedra dreta”  és un motiu més per acostar-nos, conèixer i gaudir d’aquestes muntanyes de l’Ardenya, un indret especialment màgic i captivador on el verd de pins, suros, brucs i alzines es capbussa amb el blau infinit i sempre canviant del mar.

I després