I després

40 ANYS DE DEMOCRÀCIA ALS MUNICIPIS

Compartiu aquesta història

L’ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha informat que el 3 d’abril de 1979 es van celebrar les primeres eleccions democràtiques després de la mort del dictador Franco i poc després de l’aprovació de la Constitució avui encara vigent.

És per això que aquest mes d’abril del 2018 inicia un treball per poder commemorar la data del 40è aniversari de l’arribada de la democràcia als municipis, als nostres ajuntaments.

Per poder reflexionar què han estat aquests 40 anys de democràcia local després dels 40 anys de dictadura, el consistori té la voluntat “de realitzar uns treballs historiogràfics i de memòria històrica amb la finalitat de poder deixar arrelades moltes de les coses que han passat a la nostra ciutat des d’aquell 3 d’abril i que de ben segur suposaran unes eines de coneixement i de reconeixement sobre una etapa recent però que ja és la que ens afecta més en la nostra realitat quotidiana”.

El projecte que anomenen “Viure en democràcia (1979-2019)” consideren que “ajudarà a investigar i també a recopilar molts esdeveniments, moltes vivències i, sobretot, crear unes bases arxivístiques per a investigadors actuals i aquells que ho facin en el futur”.

El concepte de com s’ha viscut en democràcia i tots els avenços que això ha suposat creuen que “permetrà entendre que només essent el més racionals i objectius possible es pot explicar el passat i entendre el present”. Afegeixen que aquesta democràcia avui qüestionada per diverses raons “no ha estat una etapa dolenta, tot el contrari, però tampoc no cal ser il·lús i pensar a obviar alguns elements negatius que cal millorar i canviar, seguint una transformació constant cap a una democràcia local més oberta i més engrescadora”.

Des d’ara, i fins d’aquí un any s’aniran presentant els projectes que, especialment des de l’Arxiu d’Història municipal, aniran configurant aquesta proposta de viure avui un passat recent, però, que es pot escapar si no es posa en marxa la construcció d’un bon recull d’eines i projectes sobre aquests 40 anys.

Conclouen que “de ben segur que els projectes pedagògics i els populars seran aquells que complementaran la recerca històrica i la reflexió en àmbits com l’economia, la transformació urbana o els canvis socials”.

 

El més llegit

I després