A les 10:30 d’aquest matí l’operador d’una excavadora que estava obrint una rasa per a la telefonia a les obres de Rius i Calvet, a tocar de l’antiga cafeteria Amura, ha detectat un element metàl·lic que s’ha procedir a descalçar parcialment per si es tractava d’un conducte soterrat.

A mida que s’ha anat descobrint, s’ha pogut comprovar que l’aspecte i la forma era semblant al d’una bomba de la Guerra Civil, que presentava estries en la seva part posterior. L’encarregada de l’obra ho ha comentat a l’aparellador municipal que supervisa els treballs, que ràpidament ha trucat a l’Ajuntament i s’ha activat un protocol d’actuació.

A les 11:30 h. ja s’havia tallat el trànsit des de la Rambla del Portalet fins la Plaça del Monestir per tal d’establir un perímetre de seguretat i desallotjat els veïns i treballadors de l’àmbit i, posteriorment, les terrasses del passeig.

S’ha comptat amb la presència dels TEDAX dels Mossos d’Esquadra, que s’han desplaçat des de Barcelona, que han desactivat el projectil in situ i se l’han endut per explosionar-lo en un espai habilitat especialment. Tot seguit s’ha obert el trànsit i els pas dels vianants abans que els alumnes de l’institut Sant Elm acabessin les classes matinals.

L’alcalde, Carles Motas, comentava a la nostra emissora que els historiadors han de determinar si, com es comentava, podria ser un dels projectils llançats pel vaixell Canarias quan va bombardejar Sant Feliu en ple conflicte.

Entre els precedents a aquesta troballa ens hem de remuntar al 16 de maig de 2012, amb la detonació controlada de dos projectils que uns submarinistes varen localitzar submergits a l’alçada del mirador que es troba al peu del Molí de les Forques. I la més espectacular fou la detonació d’una mina submarina, amb la qual es va seguir un procediment similar, en aquest cas remolcada des de la zona de la Punta de Garbí fins a mar oberta, per tal de procedir a una espectacular explosió que no va passar inadvertida per als ciutadans el 16 de juny de 2009.