L’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, i el regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, han fet aquest dimarts una visita a les excavacions arqueològiques que s’està portant a terme al subsòl de la Plaça Abadia que estan aportant restes “interessants, que s’estan recopilant i documentant per incorporar en l’informe del projecte Thyssen” que el govern pensa presentar abans de l’estiu.

Des del departament de Cultura de la Generalitat s’havia determinat que, abans de concretar el projecte per al museu, calia fer una actuació arqueològica per determinar l’existència de possibles restes i documentar-les. Ara, amb la plaça Abadia oberta, es fa un inventari de tot, “i tot segueix el treball sobre compleix el calendari previst”.

Aquests treballs tenen una durada de tres mesos (sobre el terreny), junt amb dos mesos més (tractament de materials, analítiques i redacció de l’informe final), i són portats a terme per dos arqueòlegs de l’empresa ATICS SL, que compten amb la col·laboració de set auxiliars d’arqueologia. Un dels codirectors dels treballs, Xavier Aguelo, ha explicat tot el que s’ha anat trobant fins al moment. Aquesta part del darrere del monestir històricament ha tingut molta activitat constructiva al llarg del segles, i diferents usos, i se’n documenten diverses funcions, com una possible part de l’escarpa, un fossar, així com usos de recs d’aigua, que s’han d’acabar de concretar en les datacions finals quan s’arribi als fonaments i es puguin trobar elements que determinin les dates.

El passat mes de juny la baronessa Carmen Thyssen i el consistori van formalitzar la cessió d’obres que formaran part del futur Museu a l’edifici del Monestir. Per aquest motiu, l’alcalde ha comentat que aquest projecte “ja no suposa un somni, sinó de realitats firmades i que avancen”.

Vídeo declaracions alcalde: https://youtu.be/21vA1x0_-ck

Vídeo declaracions Xavier Aguelo: https://youtu.be/10FitrFB2eM