I després

UN MONUMENT A LA COLLA GEGANTERA

Compartiu aquesta història

En els actes més importants de la Ciutat, com en aquesta Festa Major, sempre comptem amb la presència dels nostres gegants i capgrossos, figures amables i entranyables, referents entre els ganxons quan Sant Feliu viu i celebra esdeveniments festius.
La frase que amb freqüència utilitzem per cantar les virtuts de persones o col·lectius com “els hi haurien de fer un monument”, en aquest cas s’ha fet realitat. El 13 de juliol de 2014, es va fer la inauguració d’un monument als geganters de Sant Feliu de Guíxols a l’entrada Sud de la Ciutat pels 60 anys de compromís de totes les persones que han format part de la Colla Gegantera Ganxona.
Va transcendir poca informació, fou un acte institucional, gairebé íntim, de reconeixement entre l’Ajuntament i els integrants del col·lectiu conformat per una cinquantena de persones que inverteixen bona part del seu temps de lleure a animar les festes de la resta de guixolencs, a representar a la Ciutat en les trobades geganteres d’arreu de Catalunya i a organitzar la seva pròpia i vistosa trobada a Sant Feliu.
Com dèiem, en Feliu i l’Angelina, fan 60 anys, els reis gegants de Sant Feliu daten de l’any 1954, quan es va fer una campanya per comprar una parella de gegants per subscripció popular, ja que es considerava que aquests eren un element essencial durant la celebració del Corpus i, a Sant Feliu, no n’hi havia. Fins al moment la processó només estava formada per elements religiosos. Tant sols es tenia notícia que durant la processó de l’any 1882, havien desfilat uns gegants però no se n’havia sabut res més. La primera desfilada va ser el 16 de juny del mateix 1954, i des de llavors han sortit cada any per Corpus (que ja no se celebra) i per la Festa Major. Aquest any s’han incorporat també a altres actes com l’arribada de la Flama del Canigó per la revetlla de Sant Joan.
A més dels cavallets i capgrossos, entre els quals hi ha rèpliques de diversos ganxons, la Colla Gegantera compta amb el gegant més petit de Catalunya que transporta un nen que no ha complert ni els quatre anys i que fou un dels protagonistes del l’acte d’inauguració del merescut homenatge pels 60 anys del col·lectiu.

GEGANTS FALDILLA_1

GEGANTS FALDILLA_2

El més llegit

I després