I després

TROBEN L’ACCÉS A UN REFUI ANTIAERI

Compartiu aquesta història

Les obres de reurbanització de les escales del carrer Penitència, a Sant Feliu de Guíxols, han permès trobar una de les entrades de l’antic refugi antiaeri construït durant la Guerra Civil sota el barri del Puig . En l’article que publica el diari El Punt Avui s’apunta que finalitzat el conflicte, els accessos als túnels van ser tapiats i només els veïns més vells podien testimoniar-ne l’existència.
El 2010 l’excavació dels fonaments d’un edifici proper ja va deixar al descobert una de les cavitats, tot i que inaccessible. Ara, en canvi, la intenció és que la galeria, que arrenca a peu de carrer, es pugui conservar convenientment tancada i s’obri al públic periòdicament per fer-hi visites guiades.
Tècnics del consistori van visitar ahir al matí el túnel, d’uns 30 metres de llargada, per començar a avaluar si l’entrada de persones es pot fer amb plenes garanties. Segons descripcions dels veïns que ho recorden, la galeria, excavada a pic en roca viva, era més llarga. L’alçària mitjana del tram és d’uns 2 metres, per una mica més d’1,5 d’amplada.
La data de construcció del refugi oscil·la entre l’estiu del 1937, arran del bombardeig naval del vaixell de creuer Canarias, i el 1938, quan es va intensificar el bombardeig de les aviacions italiana, alemanya i nacional. Sant Feliu, segons dades de l’historiador Àngel Jiménez, va ser un dels municipis catalans amb més víctimes civils de bombardejos.
Després que a l’estiu el consistori ja fes netejar l’interior dels nius de metralladores del turó del Fortim, abandonats durant dècades, l’alcalde va avançar ahir que en els pròxims dies trauran a concurs el paquet d’obres i actuacions per fer-los visitables. Els búnquers es van construir durant la guerra per repel·lir els atacs navals. I a banda del conjunt del Salvament, en els plans municipals hi ha la rehabilitació d’un altre búnquer defensiu integrat en un dels penya-segats de la punta de Garbí, que sovint passa desapercebut perquè s’observa millor des de les embarcacions que surten i entren del port. En el cas d’aquest segon búnquer, està previst habilitar un camí d’accés des del passeig marítim del President Irla. Totes tres peces s’integraran en un itinerari sobre la Guerra Civil.

El més llegit

I després