I després

TORRENT BUCH, EXPOSICIÓ DEL CENTENARI

Compartiu aquesta història

Sant Feliu de Guíxols inaugura aquest diumenge, 7 de juny a les 12 del migdia, una exposició d’una cinquantena de peces del pintor Josep Torrent Buch, entre olis i aquarel.les, amb moltes d’elles inèdites. La mostra, titulada “Torrent Buch, entorn creatiu”, estarà oberta al Monestir de la ciutat fins al 13 de setembre. S’emmarca, igualment, en el centenari del naixement d’aquest gran artista guixolenc, que configurarà el 2015 com a “Any Torrent Buch”.
Aquesta exposició vol fer partíceps als espectadors d’un viatge a l’Entorn Creatiu de l’artista, endinsar-los en un món de creativitat, d’il·lusió i sobretot, de sinceritat per part d’una persona que vivia per la pintura i l’art. Ell mateix havia dit:“La pintura, ha estat l’ànima de tot per a mi”. En l’exposició es podran compartir els instants més íntims, més interessants i més eufòrics d’un artista que va saber dibuixar, pintar i estimar el seu Entorn Creatiu. És una oportunitat excepcional de poder gaudiu d’aquesta exposició que celebra, aquest 2015, el centenari del naixement de Josep Torrent Buch ‘El pintor de la costa brava’.

Apunt Biogràfic de Imma Gil Martí
La figura d’un gran artista com Torrent Buch, bé mereix ser recordada amb la seva emblemàtica obra, que va donar peu als especialistes en art de l’època a anomenar-lo el pintor de la Costa Brava. I que millor que fer-ho en ocasió tan important com és la commemoració del centenari de la Costa Brava, i poder recordar i admirar a qui fou el seu màxim exponent artístic.
La seva trajectòria artística posa de manifest el talent que Torrent Buch va plasmar a la seva obra, i que comença als anys 30, coincidint amb els seus estudis a l’Escola Superior de Disseny i Art La Llotja, de Barcelona.
L’esclat de la guerra civil espanyola condiciona la seva incipient carrera. Durant la qual participa, a Barcelona, a una exposició de cartells de temes bèl·lics amb Martí Bas i Clavé.
En el transcurs del servei militar forçós a l’Àfrica va exposar a Villa San Jurjo (Marroc) un seguit de retrats i paisatges marroquins, amb els que obté un important ressò i reconeixement a la premsa escrita de ciutats com Tetuan i Villa San Jurjo.
Un cop acabada la guerra comença a crear la seva obra més emblemàtica, els paratges de la Costa Brava, on predominen notablement les marines, amb les seves transparències, llums i moviments que van definir un estil propi pel que va ser reconegut. Moltes d’aquestes obres ens mostren una Costa Brava inèdita, la dels inicis, desconeguda per a molts de nosaltres, quan era pràcticament verge, i que ben segur l’artista va contribuir a que la visitessin els primers turistes, atrets pels meravellosos paisatges de les seves teles.
L’Associació Turística de Sant Feliu de Guíxols li va atorgar el guardó de la “Porta Ferrada d’or”, guardó que també ha estat atorgat a personalitats com el president de la Generalitat, la baronessa Thyssen, entre d’altres, en reconeixement a una vida dedicada a l’art i com a ambaixador del territori on va néixer. Son molts els col·leccionistes, crítics d’art i mitjans de comunicació que es van fer ressò del talent i vocació artística de Torrent Buch al llarg de la seva carrera. Artista per vocació, amb una solida formació acadèmica, va exposar a Barcelona, Girona, Madrid, Sevilla, València i moltes altres ciutats i països, aconseguint un estil del tot personal, experimentant amb diverses tècniques i estils, com bon artista inquiet i creatiu. Prova d’això és que no només van ser les marines les protagonistes de la seva obra, sinó que també va pintar paisatge, retrats, bodegons, paisatge urbà, temàtica surrealista i un ampli ventall de dibuixos que posen de manifest la personalitat d’un gran artista que no quedarà mai a l’oblit, gràcies a la seva important obra i al seu carisma personal.
Donada la prolífica carrera de Torrent Buch i la seva extensa obra, podrem continuar gaudint del seu art en aquesta exposició “Torrent Buch, Entorn Creatiu”.
Es una ocasió única per poder contemplar tota una sèrie d’obres inèdites de Torrent Buch, que ens donaran a conèixer a molts de nosaltres una Costa Brava singular i irrepetible.

El més llegit

I després