I després

SFG EN LA CONSTITUCIÓ DE LA XARXA DE MUSEUS

Compartiu aquesta història

Fa uns dies que l’alcalde, Carles Motas i el regidor de Cultura, Jordi Vilà i la directora del Museu, Sílvia Alemany, varen assistir a la constitució de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques Gironines, fruit de l’acord entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i els 27 museus registrats de les comarques gironines.
Amb la constitució de la Xarxa, les comarques de Girona esdevenen pioneres en relació amb el treball mancomunat en matèria museística i en implicació i compromís de diverses administracions públiques.
En formen part els titulars dels museus a la Comissió Institucional. En el cas de Sant Feliu de Guíxols el titular és l’alcalde, Carles Motas i en la Comissió Tècnica, la directora del Museu, Sílvia Alemany.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i els alcaldes titulars dels museus registrats de Girona van presidit avui l’acte de constitució, la primera del sistema de xarxes territorials de la Generalitat de Catalunya que es desplega en el conjunt del territori per tal de garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya de manera concertada entre les diverses institucions que el gestionen.
La Xarxa territorial de Museus de les Comarques de Girona és fruit de la signatura del conveni marc, el passat 9 d’abril de 2015, entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i els titulars dels 27 museus registrats de les comarques de Girona que s’hi han adherit.
L’objectiu principal de les accions de la Xarxa és que els museus de les comarques de Girona, amb una notable capacitat d’atracció, esdevinguin equipaments culturals de primer ordre pel que fa a la seva modernització i a les accions de creació de públics tot enfortint la seva funció social. A la vegada, es vol assegurar la capacitat de prestació dels serveis bàsics que qualsevol museu ha de tenir.
Per dur a terme aquestes actuacions s’estableixen dues línies de recursos d’actuació: la cooperació amb els museus a través de la realització d’activitats i la prestació de serveis mancomunats mitjançant programes d’actuacions pluriennals, que són aprovats per tots els membres, i el foment de l’activitat dels museus a través de convocatòries de subvencions. Per al 2016, la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona compta amb un finançament de 617.500 €.
Per dur a terme totes aquestes accions coordinades, l’estructura de gestió és el Servei d’Atenció als Museus (SAM) del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona, una de les unitats de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
Per al 2016, la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona preveu 11 línies de treball i 23 accions potencials, sempre vinculades als grans eixos d’actuació sobre públics, conservació i gestió de museus.
Amb la constitució de la Xarxa, les comarques de Girona esdevenen pioneres amb relació al treball mancomunat en matèria museística i en implicació i compromís de diverses administracions públiques per assolir l’objectiu d’assistir els equipaments i promoure polítiques museístiques conjuntes i coordinades.
Els museus que formen part de la Xarxa són:
· Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries (Castelló d’Empúries)
· Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Banyoles)
· Museu d’Arqueologia de Catalunya (Empúries)
· Museu d’Arqueologia de Catalunya (Girona)
· Museu d’Arqueologia de Catalunya (Ullastret)
· Museu d’Art de Girona (Girona)
· Museu d’Història de Girona (Girona)
· Museu d’Història dels Jueus (Girona)
· Museu d’Història. Sant Feliu de Guíxols (Sant Feliu de Guíxols)
· Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany (Banyoles)
· Museu de l’Anxova i de la Sal (L’Escala)
· Museu de l’Empordà (Figueres)
· Museu de la Garrotxa (Olot)
· Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí)
· Museu de la Pesca (Palamós)
· Museu del Cinema. Col·lecció Tomàs Mallol (Girona)
· Museu del Joguet de Catalunya (Figueres)
· Museu del Mar de Lloret de Mar (Lloret de Mar)
· Museu del Suro de Palafrugell (Palafrugell)
· Museu dels Sants d’Olot (Olot)
· Museu Etnogràfic de Ripoll (Ripoll)
· Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies)
· Museu Municipal de Llívia (Llívia)
· Museu Municipal Josep Aragay (Breda)
· Museu Municipal de Tossa de Mar (Tossa de Mar)
· Terracotta. Museu de Terrisa i Ceràmica Industrial de la Bisbal
· Tresor de la Catedral de Girona (Girona)

 

El més llegit

I després