“El diàleg, el consens, la unitat i la lleialtat van ser els valors constants al llarg de la seva vida. Segons el diari El Punt Avui, els va aprendre dels seus pares i els va saber conservar i aplicar en les seves múltiples activitats, com a empresari i com a representant patronal.” Demà, amb motiu del primer aniversari de la mort en un assalt violent a casa seva de Jordi Comas, el president de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), la seva família i els membres de l’associació han organitzat una missa en el seu record. La cerimònia s’oficiarà a les dotze del migdia a la catedral de Girona. Transcorregut un any del fatídic succés que va tenir lloc al número 15 del carrer Nostra Senyora del Carme de Platja d’Aro, els Mossos d’Esquadra de l’àrea d’investigació criminal continuen treballant per intentar resoldre el crim. Aquest va ser comès per tres homes encaputxats, dels quals encara no es coneix la identitat. A més de causar la mort a Comas, van lligar i amenaçar la seva dona i van saquejar la caixa forta del domicili.
La vídua de l’empresari, Carme Hospital, evidencia que ha estat “un any dur, molt trist i molt difícil de passar”. Confia que se n’acabin detenint els autors, tot i que reconeix que en ocasions és complicat no perdre l’esperança pel fet que des de principi del 2013 s’han perpetrat una quarantena de robatoris violents en habitatges de les comarques gironines i, almenys fins ara, no s’ha fet públic que n’hagi estat arrestat cap dels responsables. “A nivell personal, es fa molt difícil d’entendre que passi el temps i seguir sense tenir respostes. Com que el cas es manté sota secret de sumari, no puc estar al dia dels avenços de la policia. No conec els detalls de la investigació. Els Mossos segurament saben moltes coses que jo no sé. Per ells tampoc ha de ser fàcil perquè, com que els lladres anaven tapats, no els identifico les cares”, manifesta Hospital. Reafirma, no obstant això, el seu convenciment que els Mossos “alguna cosa saben”: “Deuen esperar a tenir proves sòlides; ja que suposo que no es volen equivocar.”
Uns dos mesos després de la mort de l’empresari, va transcendir que una informació va assenyalar com a possible implicat en l’assalt un home marroquí que residia al Baix Empordà, però els agents li van perdre el rastre perquè després de l’assassinat es va traslladar al Marroc. Amb relació a aquesta circumstància, però, Hospital explica que la policia no li va confirmar oficialment. Per la seva banda, el director dels serveis territorials d’Interior, Albert Ballesta, recalca que, malgrat que “a tots ens agradaria que els desenllaços de les investigacions fossin bastant més ràpids”, “hi ha casos en què passa temps i, quan potser ningú no s’ho espera, s’acaben resolent”.
A més de la identitat dels responsables de la mort de Comas, també continua sent un misteri qui es va apropiar d’un rellotge que duia al canell en el moment de ser atacat i que els lladres homicides no es van emportar. En les diligències d’aixecament del cadàver que es van fer la matinada del 19 de novembre hi constava registrat entre els objectes personals que portava. El dimarts dia 20 al matí, però, quan el cos va entrar a l’Institut de Medicina Legal de Girona (IMLC) per a l’autòpsia, tant els especialistes forenses com els efectius dels Mossos que assistien a la diligència van constatar que no hi havia el rellotge que s’havia ressenyat en el moment de l’aixecament.
Els membres de la FOEG subratllen que Jordi Comas era “un home bo, un home de pau i generós”, “molt popular en el seu sector” i que “defensava els legítims interessos de l’empresariat de la demarcació”: “Després d’un any, el seu record continua present entre nosaltres, així com l’empremta que va deixar a la seva estimada Costa Brava.” El president de la patronal gironina, Ernest Plana, hi afegeix que en aquest últim any no s’han fet gaire canvis a l’associació perquè Comas “era un gran comunicador i va marcar tendències”. “Gràcies a la gestió que va fer, la FOEG és coneguda a tot Catalunya, però també a l’Estat espanyol i a l’estranger. Això, ja ho tenim. Ara ens encaminem a ser un lobby de pressió davant qualsevol contingència política i social. Hem de comunicar injustícies i els criteris dels empresaris i, alhora, buscar solucions.”
Plana admet que hi ha “un abans i un després” de la mort de Comas: “Arran dels fets delictius que s’estan produint, tant l’empresari gironí com el ciutadà en general posa més atenció i instal·la més mesures de seguretat.” Davant d’aquest problema, recorda que diversos representants de les dues patronals i les tres cambres de comerç de les comarques gironines mantenen reunions periòdiques amb la policia, en què “expressem les nostres inquietuds en temes de seguretat i servim d’intermediaris entre els empresaris i els Mossos”.