I després

Sant Feliu podrà aplicar topalls al preu del lloguer

Compartiu aquesta història

La nostra ciutat està entre els 16 municipis gironins i 140 d’arreu de Catalunya que la Generalitat considera que pot limitar el preu del lloguer d’habitatges en aplicació de la nova llei estatal d’habitatge.

El govern català entén que la nostra ciutat està en una “zona de mercat residencial tensionat”, cosa que li permetrà aplicar aquest regulació.

Es considera que zona de mercat residencial tensionat aquells municipis on el preu del lloguer o de compra està disparat especialment per la poca oferta d’habitatge.

Segons explica Núria Solé, responsable tècnica de l’Oficina d’Habitatge de Sant Feliu, la nostra ciutat compleix amb 3 dels 4 indicadors previstos per poder entrar en aquest llistat.

Encara falta que els municipis que ho vulguin presentin esmenes i que govern espanyol validi el llistat definitiu. Després, en aquestes zones tensionades, l’augment del lloguer tindrà un màxim marcat en funció de la modalitat de contracte i propietat.

Un cop estigui en marxa el topall de la nova llei el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. I, a més, quan es tracti d’un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu de lloguer.

La finalitat de la limitació en els lloguers, segons el govern català, és que els ciutadans puguin disposar d’un habitatge digne a preu raonable i recorden que moltes famílies han de destinar un percentatge molt alt dels seus ingressos a pagar la hipoteca o el lloguer.

El col·legi d’Administradors de Finques de Girona, però, creu que el topall al mercat de lloguer no servirà per augmentar l’oferta de lloguer. Expliquen que molt propietaris ´necessiten els ingressos per mantenir la propietat. També temen que el topall desincentivi a molts arrendadors i que, per tant, es redueixi el mercat de lloguer.

El més llegit

I després