I després

Avui 28 de juny es commemora el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+

El passat 17 de juny es va celebrar a Sant Feliu una marxa LGBTI per a visibilitzar el col·lectiu i en la que varen participar vora 200 persones

Compartiu aquesta història

Avui 28 de juny es commemora el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+, una jornada per reivindicar i visibilitzar aquest col·lectiu. Aquesta celebració té el seu origen en la coneguda rebel·lió de Stonewall, que va començar en aquest mateix dia l’any 1969 a Nova York. Es considera l’inici d’aquest moviment. Els fets que es commemoren són una sèrie de revoltes contra la policia que van començar amb una batuda al bar Stonewall. Com que el fet LGBTI llavors estava penat legalment, aquest tipus d’actuacions policials eren freqüents.

A Sant Feliu, el passat 17 de juny es va celebrar una marxa, que sota el nom d’Existim, volia visbilitzar aquest col·lectiu a la nostra ciutat. Hi varen participar vora 200 persones. El recorregut va començar a la plaça del Monestir i es va dirigir als jardins Juli Garreta, on es va llegir un manifest. L’activitat estava organitzada per l’associació Emporderats i l’Ajuntament.

D’altra banda, per commemorar de la jornada d’avui, l’Ajuntament va instal·lar un banc amb els colors de l’Arc de Sant Martí a La Rambla, tal i com ja s’ha fet en els darrers anys en diversos espais de la ciutat.

A Catalunya, la primera manifestació per l’alliberament LGTBI va tenir lloc el 26 de juny del 1977 i estava organitzada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya. S’hi varen sumar diverses organitzacions feministes, veïnals i sindicats, com també partits polítics. La manifestació va ser dissolta per la policia. En aquell moment les pràctiques homosexuals i el transvestisme estaven perseguits legalment.

El més llegit

I després