I després

Sant Feliu estudia facilitar la infrastructura per oferir Internet a través de Guifi

Compartiu aquesta història

Guifi.net va néixer com una alternativa al tipus de servei que ofereixen les companyies operadores tradicionals d’Internet basades en el negoci. Actualment més de 17.000 persones ja s’hi connecten i, empesos per la crisi, se’n esperen moltes més a curt termini atès que només cal adquirir la infrastructura de connexió i funciona sense quotes però si que s’accepten donacions voluntàries per al manteniment dels enllaços.

Tècnics de Sant Feliu s’han posat en contacte amb l’Ajuntament per a la signatura d’un conveni de col·laboració, que el consistori ha acceptat, oferint un espai al Puig Gros per tal d’enllaçar amb altres punts de les comarques i d’oferir aquest servei a la Ciutat.

Guifi.net és una xarxa de telecomunicacions lliure, oberta i neutral, majoritàriament sense fils, amb més de 22.000 nodes, dels quals més de 17.000 estan operatius. La majoria d’aquests nodes es troben situats a Catalunya, encara que s’estan obrint noves zones en la resta del món.

Els nodes de la xarxa són de particulars, empreses i administracions que lliurement s’hi connecten per tal de poder accedir a una autèntica xarxa oberta de telecomunicacions, i fer arribar allí on hi hagi manca d’infrastructura els continguts als quals, d’una altra manera, no serien accessibles.

Els diferents nodes es van unint a la xarxa en un model d’autoprestació perquè tota la infrastructura és oberta explícitament per facilitar el coneixement de l’estructura, perquè es pugui avaluar el funcionament dels diferents trams i perquè cadascun pugui crear els trams nous que siguin necessaris.

A més, compta amb el suport de la Fundació guifi.net, que des d’abril de 2009 està inscrita legalment com a operador de telecomunicacions en el registre de la CMT. L’11 de juliol de 2008 es va constituir la “Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral guifi.net” com a plataforma de col·laboració d’investigació, innovació i desenvolupament i amb un fòrum de trobada d’institucions, organitzacions i empreses interessades a participar en un projecte global per al desenvolupament de les infrastructures i els serveis de xarxa. Està inscrita en el registre de fundacions de la Generalitat de Catalunya.

La Fundació s’encarrega a més de fomentar el desenvolupament d’infrastructures de telecomunicacions obertes i és l’entitat que dóna empara legal a la xarxa guifi.net, entre altres coses. Des de principis de 2011 es troba connectada al CATNIX,10 on intercanvia dades amb altres operadors de telecomunicacions internacionals com Cogent o Hurricane Electric. Aquesta connexió directa a Internet és aprofitada per associacions com EXO, que ofereixen als seus socis un accés a Internet de baix cost i a altes velocitats, que en l’actualitat altres operadores espanyoles no ofereixen.

 

El més llegit

I després