I després

Sant Feliu disposarà d’11 desfibril·ladors públics per evitar les morts sobtades al municipi

Compartiu aquesta història

Dimarts es va presentar públicament el model de desfibril·lador que s’implantarà arreu de la demarcació de Girona i, tal i com ja vàrem informar fa unes setmanes, calia la presentació directa als alcaldes i regidors de totes les poblacions.
Es varen donar tots els detalls del programa “Girona, territori cardioprotegit” al Parc Científic i Tecnològic de la UdG. L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut) cedeix als municipis un total de 650 desfibril·ladors. Amb aquesta iniciativa, es vol reduir la incidència de la mort sobtada.
Actualment només sobreviuen dues de cada cent persones que pateixen una mort sobtada al carrer. Es calcula que la instal·lació dels desfibril·ladors d’ús públic pot fer augmentar aquest percentatge de supervivència fins al 20 o 25%..
A Sant Feliu n’hi hauran 11 (8 de fixes i 3 de mòbils) que s’implantaran abans de l’estiu i aquest divendres s’impartirà un curs per als tècnics de l’Ajuntament al temps que es prepara una agenda per tal de mostrar-ne el funcionament als ciutadans per tal que puguin actuar davant de qualsevol incidència.
Cada any a Catalunya perden la vida més de 3 mil persones per mort sobtada cardíaca, és a dir, després que el cor –per un problema elèctric- deixi de bombejar sang. La mort sobtada cardíaca afecta persones de totes les edats i sexes i és imprevisible. L’única manera efectiva de superar-la és amb l’ús d’un desfibril·lador abans que transcorrin els 10 primers minuts. De fet, l’ideal és fer-ho dins els 4 primers minuts, ja que a partir d’aquest moment hi ha risc de partir danys cerebrals.
Moltes de les víctimes de mort sobtada es podrien haver salvat si se’ls hagués intervingut amb un desfibril·lador a temps. Una intervenció que, per la simplicitat de l’aparell, podria realitzar qualsevol persona. Sovint, però, no es disposa de cap d’aquests aparells a prop del lloc dels fets.
Per aquests motius, Dipsalut ha endegat el programa “Girona, territori cardioprotegit”. Suposa la implantació d’una xarxa de fins a 650 desfibril·ladors d’ús públic als municipis de la demarcació.
Quant als municipis de l’entorn, Castell-Platja d’Aro en tindrà 8, Santa Cristina 5, Calonge 7 i Palamós 10.

El més llegit

I després