I després

Sant Feliu en fase 2: tot el que has de saber sobre el canvi d’etapa del proper dilluns

Dilluns 1 de juny de 2020 la regió sanitària de Girona -i, per extensió, Sant Feliu de Guíxols- entrarà en fase 2 de desescalada. Després de dues setmanes en fase 1, les dades constaten una evolució positiva que porta el territori a avançar d’etapa. Entra a l'article per a saber el que això implica.

Compartiu aquesta història

Dilluns 1 de juny de 2020 la regió sanitària de Girona -i, per extensió, Sant Feliu de Guíxols- entrarà en fase 2 de desescalada. Després de dues setmanes en fase 1, les dades constaten una evolució positiva que porta el territori a avançar d’etapa. Com Girona, també passaran a fase 2 la regió sanitària de la Catalunya Central i les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. El Ministeri de Sanitat del govern estatal, doncs, ha acceptat íntegrament la proposta del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Amb l’entrada a nova fase, es flexibilitzen una mica més les mesures restrictives contra el coronavirus. Tot seguit en repassem les més importants:

  • Eliminació de les franges horàries. A partir de dilluns es podrà sortir per caminar, fer esport o passejar amb infants a qualsevol hora del dia. Això sí, amb l’única excepció que es mantenen les franges per a majors de 70 anys, un dels col·lectius de més risc respecte del coronavirus. La gent d’edat avançada, doncs, continuarà amb la possibilitat de poder sortir a passejar o fer esport entre les 10h i les 12h del matí i entre les 19h i les 20h del vespre.
  • Obertura dels espais interiors dels establiments de restauració en un 40%. Bars i restaurants podran servir taules a l’interior de l’establiment, amb un aforament màxim del 40% del total permès. Igual que amb les terrasses (que continuaran obertes al 50%), les taules interiors hauran de distanciar-se les unes de les altres amb dos metres de separació mínima. Seguirà estant prohibit, però, consumir a les barres.
  • Ampliació de la capacitat dels comerços al 40%. Si fins ara els comerços genèrics podien obrir al públic amb un màxim d’un terç de l’aforament límit, amb la fase 2 aquesta capacitat s’amplia al 40%. Sempre i quan, això sí, es pugui garantir la distància física interpersonal. En cas que no sigui així, s’hauran de continuar establint torns d’entrada. En aquest sentit, també és novetat que els establiments comercials no tindran límit de superfície.
  • Reunions socials de fins a 15 persones. El màxim de persones que es podran reunir per a una trobada social augmenta a 15. Es podran fer al carrer, a bars i restaurants i a domicilis particulars, tot i que es recomana fermament que sigui sempre en espais oberts. Caldrà respectar les mesures de seguretat, com la distància interpersonal, i es convida la població a no abusar d’aquesta acció.
  • Obertura de les platges per al bany d’oci i prendre el sol. A part de poder-hi practicar esport, amb la fase 2 es permetrà el bany recreatiu a les platges. La regulació, però, anirà a càrrec de cada municipi, i s’hauran de complir totes les mesures de seguretat i prevenció.

Malgrat tots els canvis i l’obertura progressiva que suposa l’entrada en fase 2, hem de continuar amb un nivell de responsabilitat màxim. La regió sanitària de Lleida, per exemple, seguirà una setmana més a la fase 1 degut, en gran part, a un repunt de casos que té l’origen en una festa d’aniversari on es van incomplir moltes de les mesures de seguretat.

Per tant, no és moment d’abaixar la guàrdia. La higiene segueix sent un dels punts clau per combatre el nou coronavirus, i per això és essencial respectar mesures com portar la mascareta, rentar-se les mans amb freqüència i mantenir els dos metres de distància física. Frenar la propagació de la COVID-19 és cosa de tots.

El més llegit

I després