Una situació d’extrema gravetat és el que ha patit un empresari de nacionalitat francesa que va ser segrestat el 22 de maig i que, durant part del seu captiveri, va estar encadenat al soterrani d’un immoble de Platja d’Aro propietat seva. Segons informa el diari El Punt Avui, tot i que la investigació continua oberta, fonts de la Policía Nacional van informar ahir que va ser alliberat el 13 de juliol, després d’estar retingut pràcticament dos mesos. Va ser capturat per quatre homes que van ser arrestats en un habitatge d’Andalusia, on s’ocultaven. Els acusats tenen edats compreses entre els 45 i els 57 anys, i són també d’origen francès. Els presumptes còmplices es van conèixer mentre estaven ingressats a la presó, on complien llargues condemnes per delictes d’homicidi i atracaments. Durant el temps que el van tenir reclòs, el van obligar a comprar-los diversos béns, cosa que li va ocasionar un important perjudici econòmic, d’1,3 milions d’euros aproximadament.
Van abordar l’apoderat empresari al sud de l’Estat francès. El van portar fins al seu domicili per tal que els entregués les targetes bancàries, roba i diversos dispositius informàtics. Fent ús del vehicle de la víctima, el van traslladar posteriorment a Platja d’Aro i es van allotjar en una casa que el denunciant té en aquest municipi del Baix Empordà. Aquí és on el van tenir encadenat i el van forçar a revelar-los les claus bancàries, a obrir comptes a l’estranger i a efectuar compres per Internet. Entre aquestes operacions, la més destacada va ser l’adquisició d’or a Bèlgica, per valor d’1 milió d’euros.
Després del seu pas per la Costa Brava, es van instal·lar en un pis que va ser llogat pels segrestadors a San Pedro Alcántara, a Màlaga. L’hi van tenir enclaustrat fins al 13 de juliol, quan el van deixar en llibertat. Mentre va durar el malson, el van coaccionar amb la finalitat que els lliurés 100.000 euros cada setmana. El van tenir, a més, controlat en tot moment. Amb l’objectiu que no sortís a la llum que estava segrestat i d’amagar-ho als seus familiars, li retornaven en ocasions el mòbil perquè els enviés missatges o parlés amb ells.
La detenció dels quatre homes va ser duta a terme pels membres del grup especial d’operacions (GEO) del Cuerpo Nacional de Policía (CNP), que va irrompre de matinada a l’immoble de San Pedro Alcántara on es refugiaven. La ràpida intervenció dels agents va impedir que un dels delinqüents tingués temps d’agafar una arma que ocultava a sota del seu llit, en una bossa. Tres dels sospitosos van ser atrapats al pis, mentre que el quart va ser interceptat unes hores més tard, a la rodalia. A l’habitatge hi van comissar, entre altres objectes, un revòlver, una carrabina, una pistola del calibre 7 mil·límetres, tres més que eren simulades, navalles, 56 lingots d’or –valorats en 10.000 euros cadascun–, prismàtics, ordinadors, informació dels comptes i de les propietats que van aconseguir amb el segrest, 440 monedes d’or i 90.000 euros en efectiu.