L’estelada que des de l’Onze de Setembre del 2011 oneja en un dels pals de la barana de mar del passeig de Sant Feliu de Guíxols continuarà al lloc, tot i el degoteig de queixes que periòdicament arriben al consistori segons informava aquesta setmana el diari El Punt Avui.
L’última instància que ha arribat a l’alcaldia la va presentar un veí diumenge passat a la seu de la policia local, que en demanava la retirada pel fet de “no ser oficial” i considerar-la “excloent” per a alguns catalans, ciutadans de l’Estat. El denunciant també advertia que la presència de l’emblema “pot afectar el turisme”.
Com en les altres tres sol·licituds de despenjar l’estelada, ahir l’alcalde guixolenc, Joan Alfons Albó, va respondre amb una negativa al prec. Albó, però, va argumentar que al passeig onegen altres banderes no oficials, com ara la blava de qualitat de la platja, i que “hi ha elements excloents i perjudicials per al turisme de molta més magnitud” a l’entorn “que donen més sentit que mai a aquesta bandera”.
En comparació amb l’anterior instància que havia arribat al despatx d’Albó, però, el to és força més suau. A l’agost, un visitant de la ciutat va queixar-se per escrit, en castellà, que la presència de l’estelada provoca “la ira” d’alguns vianants, i hi veia la voluntat de generar odi, abans d’augurar que “quan un poble incompleix les lleis, la guerra i la ruïna són possibles”.
RSF) Aquesta setmana referíem a l’alcalde que també teníem notícies que, a través del Síndic, algun ciutadà demanava que en els mastelers de la façana de l’Ajuntament s’hi tornés a hissar la bandera espanyola a la qual cosa va respondre amb un simple “no ho farem” i en referència a les queixes per l’estelada va destacar que només havien estat dues o tres persones que havien protestat “la qual cosa dimensiona la importància que cal donar-li”.
Albó entenia que l’estelada és una bandera reivindicativa i que la conjuntura actual la justifica, tot que afegia que tenia clar que la bandera institucional és la senyera i que el fet que sigui la que oneja a la façana de l’Ajuntament i a les entrades de la ciutat així ho certifiquen.