I després

Prevenció d’incendis a l’Ardenya

Compartiu aquesta història

Les feines de prevenció d’incendis forestals a la zona protegida de l’espai d’interès natural (PEIN) de l’Ardenya i Cadiretes s’ha centrat, al terme de Sant Feliu de Guíxols, en l’esclarissada de 18 hectàrees de bosc segons el diari el Punt Avui. En total, però, el regidor de Medi Ambient, Salvador Calabuig, detalla que la Generalitat, a través de Forestal Catalana, ha actuat en una superfície global de 22 hectàrees, sumant-hi les franges entorn a la carretera de Pedralta i el camí de Sant Benet, al límit entre la zona residencial de Casa Nova i l’àmbit protegit.
Els treballs han afectat tant finques de propietat pública com privada, i a més de reduir l’excés de massa boscosa –tot esponjant la distància entre copes per alentir la propagació d’un hipotètic incendi– s’han eixamplat i aplanat vials d’accés. Les dues actuacions pertanyen a un paquet més ampli adjudicat a l’empresa Fitor Forestal.
En el cas de Casa Nova, s’ha treballat perquè tres quilòmetres de camí, des del capdamunt de la urbanització fins al paratge de Sant Benet, siguin transitables per a vehicles pesants de bombers i ADF en cas d’emergència. D’altra banda, a l’àmbit de Pedralta i el Mas Rigau, a més de desbrossar les cunetes de la pista asfaltada d’accés, l’actuació d’esclarissada s’ha concentrat al sud de l’esplanada de l’ermita i al nord del puig d’en Jofre, a tocar de la intersecció de dues línies elèctriques.
Calabuig destaca que en la planificació es va preveure no tocar cap arbre al pla de Pedralta, a l’entorn de la famosa pedra basculant i l’ermita, ni tampoc al pla de Santa Escolàstica, on fa un parell d’anys la tala de 260 pins, tot i la llicència de la Generalitat, va generar força enrenou entre els veïns que freqüenten el bosc. En el cas del pla de Pedralta, l’arbrat ja estava força espaiat i no ha calgut alterar el paisatge, tot i que es va aprofitar per netejar el sotabosc de matolls i brossa.
D’aquí a dues setmanes, el diumenge 15 de maig, els municipis de Santa Cristina d’Aro i Sant Feliu de Guíxols hi celebraran la 57a edició del tradicional Aplec de Pedralta, un dels més populars de la Vall d’Aro. Un dia abans, el dissabte 14, també està previst que es faci l’11è Aplec Jove.

El més llegit

I després