I després

Presentació llibre sobre Tarradellas a la Casa Irla

Compartiu aquesta història

Abans de comentar l’article anunciat al titular, la direcció de la Casa Irla informa que el concert de Carles Bech, programat per aquest divendres, 16 de novembre, queda anul·lat per causes alienes a la seva voluntat.

El proper dissabte dia 17 de novembre a les 18 h es presenta a la Casa Irla, el llibre: “Josep Tarradellas. Dels orígens a la República” a càrrec de Montserrat Catalan Benavent, directora de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet des de 1988.

Explica Montserrat Catalan que “al retorn del president de la Generalitat de Catalunya, Molt Honorable Sr. Josep Tarradellas i Joan, em van assignar a la seva secretaria particular després d’haver-se constituït al Palau de la Generalitat el primer Govern d’Unitat, desenvolupant totes les tasques adients al càrrec fins el seu decés, el 10 de juny de 1988.

Posteriorment vaig col·laborar en l’organització dels treballs de representació que tenia la senyora Tarradellas assignades com a vídua del president Tarradellas junt amb les de direcció, organització, catalogació, digitalització de text de tot el seu fons documental, gràfic, bibliogràfic i de publicacions, que consta de més de dos milions de pàgines. Vaig treballar amb la família Tarradellas durant vint-i-quatre anys.

Actualment formo part d’un equip assessor junt amb professors de la Universitat de Barcelona, de la Universitat Autònoma de Barcelona y la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona per a la selecció de textos per a tesis doctorals a través del fons documental de l’Arxiu.

L’acció de Josep Tarradellas es desplega en un ventall que s’inicia durant les primeres dècades del segle XX i finalitza amb la transició a la democràcia, després de creuar la República, la Guerra Civil i l’exili. Aquest volum narra els seus orígens, l’activisme catalanista i republicà de la joventut, la creació d’Esquerra Republicana de Catalunya i la tasca duta a terme com a conseller de Governació sota la presidència de Francesc Macià.

A continuació segueixen els textos originals relacionats amb la persona de Josep Tarradellas, però també amb el país en general. Destaquen, per exemple, la descripció relativa a la dignificació del Palau de la Generalitat i l’habilitació del Parlament l’any 1932, les cartes i anotacions o bé els articles de premsa.

Josep Tarradellas va estar al capdavant de les nostres institucions en els moments clau de la història contemporània de Catalunya. El coneixement de la seva obra en dóna testimoni”.

Gratuït

Per més informació trucar a Casa Irla al tel. 972.11.74.39 o adreçar un correu a casa@irla.cat

 

 

El més llegit

I després