I després

Nota de Guíxols des del Carrer – En Comú Podem: “Un pressupost sense inversions socials ni mediambientals”

Compartiu aquesta història

Nota de Guíxols des del Carrer – En Comú Podem: “Un pressupost sense inversions socials ni mediambientals”

El govern municipal aprova el pressupost pel 2023 amb molta inversió, amb poc pes social i gens per a la transició energètica i ecològica necessàries.

El Ple ha aprovat els pressupostos municipals per a l’any 2023. Ho ha fet amb els vots favorables del govern i el vot contrari de tots els grups de l’oposició. El regidor de Guíxols des del Carrer – En Comú Podem ha argumentat el seu vot contrari en base a les següents consideracions:

-Creix, any rere any, el grau de decepció per les polítiques municipals d’habitatge, perquè mentre augmenten els casos de exclusió residencial al municipi, que ja arriba a les 190 situacions d’ocupació irregular, el govern continua fent declaracions de bones intencions que mai es concreten i en responsabilitzen a la resta d’administracions.
-El pressupost no contempla cap partida per afrontar d’una vegada la remodelació i modernització de les places de les residències per a gent gran ni l’inici de la construcció d’un tercer espai. La ciutat té un dèficit molt important de places públiques i una llista d’espera que va dels 6 als 12 mesos.
-És lamentable que, altra vegada, la necessària transició que ha d’afrontar la ciutat per avançar cap el foment de les energies renovables acabi depenent exclusivament de futures subvencions i no sigui un actiu en el pressupost ordinari de la corporació.
-No hi ha cap nova mesura de foment de les polítiques actives d’ocupació que permeti millorar la generació d’oportunitats i reduir la taxa d’atur de la ciutat que, amb un 10%, és la segona de la comarca i està per sobre de la mitjana de Catalunya (9%). Tot es deixa en funció de suposades subvencions encara per concretar.
-Com tampoc hi ha cap mesura concreta per intentar pal·liar problemes socials existents en el municipi i que cada any van en augment, com són la segregació i el fracàs escolar o la violència masclista.
-Es troba a faltar, com ja és habitual amb aquest govern, una partida destinada a la participació ciutadana en el marc dels pressupostos que donin cabuda a què els veïns i les veïnes puguin escollir el seu projecte d’inversió.

Guíxols des del Carrer – En Comú Podem ha presentat un document amb 19 propostes estructurades en 5 blocs: escut social, habitatge assequible, transició energètica i ecològica, cultura i educació i municipalisme transformador.

 

Cap de les propostes ha estat acceptada pel govern municipal. Les principals mesures proposades són:

-Adquirir, pel sistema de tanteig i retracte, 12 habitatges de la SAREB per poder afrontar amb immediatesa els casos més urgents d’exclusió residencial.
-Contractar una consultoria externa per impulsar una Comunitat Energètica Local.
-Incrementar els percentatges de recollida selectiva a partir d’incorporar la fracció rebuig a la recollida comercial.
-Establir un premi econòmic de 100 euros per cada alumne empadronat al municipi i que, una vegada finalitzat i aprovat 4º d’ESO o 2on de Batxiller, continuï amb els estudis reglats.
-Establir un servei municipal d’odontologia amb la finalitat de cobrir la totalitat dels serveis essencials de salut bucodental a les persones amb situació de vulnerabilitat.

Document amb les propostes, clicant aquí.

El més llegit

I després