I després

Nota de Guíxols des del Carrer – En Comú Podem: El projecte del Thyssen triplica el seu pressupost inicial

Compartiu aquesta història

Nota de Guíxols des del Carrer – En Comú Podem: El projecte del Thyssen triplica el seu pressupost inicial

Guíxols des del Carrer – En Comú Podem hi ha votat en contra, perquè es tracta d’un projecte megalòman que oblida necessitats socials igual o més importants

En qüestió de pocs anys el projecte d’ubicar en el Monestir el nou Museu Thyssen de pintura catalana ha patit una profunda transformació, no només pel pressupost ,que ha passat dels 5 M€ que costava el 2017 als 13 M€ , sinó també per l’aparició de nous elements grandiloqüents que amenacen trencar l’harmonia del conjunt arquitectònic i patrimonial del Monestir, com és la construcció d’un cub de 5 metres a la Plaça de l’Abadia que es connectarà amb l’interior del Monestir a través d’una obertura en el seu mur.

Quan la ciutat va adquirir els Jardins del Monestir ho va fer amb el compromís que algun dia es convertirien en un gran parc públic d’accés gratuït. Ara resulta que aquest espai natural també s’integrarà en el projecte del Thyssen; així com la Casa Blasco, un altre espai adquirit per la ciutat per a ús públic, però que al final es convertirà en un restaurant. Tot privat i de pagament.

L’aprovació inicial del projecte costarà a la ciutat 5,3 milions d’euros, sempre i quan les aportacions d’altres administracions que estan aparaulares, però no signades, es portin totes a terme. I s’ha fet sense tenir cap estudi previ de viabilitat econòmica per determinar si, una vegada finalitzada l’obra i tenint en compte que es tracta d’un acord de cessió per 20 anys, el museu aconseguirà l’equilibri raonable entre benefici privat i participació pública que ha de tenir qualsevol inversió feta amb els diners de tots.

Des de Guíxols des del Carrer – ECP lamentem que tampoc hi hagi un estudi de costos atenent a la naturalesa del projecte, ja que durant 20 anys l’amortització de la inversió requerirà d’unes despeses anuals addicionals importants en concepte de manteniment, personal i seguretat.

Tampoc no s’entén que l’estudi museístic del projecte no determini quines seran les 130 obres que formaran part de l’exposició permanent de pintura catalana i que, se suposa, han de ser el reclam del projecte.

En general són moltes incerteses per a una inversió tant gran, més encara en uns moments on les necessitats de la ciutat i de la seva gent també són moltes. Estem convençuts que aquest no és el projecte que millor s’adapta a la realitat de Sant Feliu de Guíxols. Hi ha altres formes d’afrontar el futur del Museu Thyssen com a projecte cultural i de atractiu per a la ciutat sense aquestes despeses faraòniques.

El més llegit

I després