I després

NELSON I ÁNGELO SMITH, GANXONS DE PANAMÀ

Compartiu aquesta història

Ángelo i Nelson Smith són dos germans panamenys de 16 i 19 anys respectivament que viuen en risc d’exclusió social en una petita illa de la comarca indígena Guna Yala a l’Arxipèlag Las Perlas, al golf de Panamà. A través de la iniciativa Vela Per a Tots, un programa solidari impulsat per l’escola de vela Força3, aquests dos germans han aconseguit viatjar a Espanya, país que desconeixien on estava, per participar en el Campionat Mundial de vela lleugera categoria Splash que amb notable èxit es va celebrar a Sant Feliu de Guíxols entre el 18 i el 24 de juliol.
El servei de premsa municipal va accedir als germans per endinsar-se a la seva realitat i destacava que Ángelo i Nelson han viatjat des de casa a Saboga, una illa d’aquest arxipèlag on viuen “pescant, jugant i passant el dia a la platja”, fins a Sant Feliu de Guíxols, en ple cor de la Costa Brava per participar “amb gran il·lusió i amb moltes ganes”, tal com afirmaven amb un gran somriure, en aquest campionat. Durant els set que va durar el mundial els germans es varen enfrontar a 125 regatistes professionals de diferents països com Holanda, Polònia, Suïssa o França i els resultats foren realment espectaculars.
Tot va començar quan un amic de la família els va dir que havien arribat “uns senyors espanyols que feien vela que es deien Força3 i estaven buscant nois de l’illa que no poguessin anar a l’escola i no treballessin per navegar”. En aquest moment, els germans van decidir emprar el seu temps en iniciar-se al món de la vela al costat d’una desena de nens més, ja que per a ells era “una nova aventura” perquè únicament havien navegat en “cayucos de fusta construïts per la gent gran de l’illa per poder sortir a la mar per pescar”.
Ja fa més de sis mesos que van començar aquesta “divertida aventura”, tal com tots dos la defineixen; des de llavors entrenen. Després d’un dur procés de selecció i amb el suport de la Presidència i Secretaria d’Economia de Panamà i altres empreses privades, finalment, Ángelo i Nelson són a Sant Feliu de Guíxols.
Els dos germans eren molt conscients “el gran nivell que hi ha a la competició” però tot i això, Nelson assegurava que ho donaria tot i no va decebre”, tant per ell mateix com per a tots els que me li han “donat suport i s’han esforçat” en què tant ell com el seu germà hagin pogut arribar fins on han arribat. A més, sabien la gran responsabilitat que tenien representant a Panamà i al seu govern que els està donant suport.
Comentaven que aquesta ha estat una experiència que “mai hauríem imaginat viure” diu Nelson, al que Ángelo afegeix que “no té paraules per agrair el que han fet per ells”.
Força3 Sailing Club Panamà ha donat, doncs, l’oportunitat d’aprendre i practicar vela lleugera a més d’una desena de nens que viuen amb pocs recursos a través de Vela per a Tothom. Aquest programa solidari va començar fa una mica més de mig any i durant sis mesos els nois de les diferents illes han estat navegant i entrenant-se per poder arribar a participar en el mundial..

El més llegit

I després