I després

‘Mestres d’Aixa de Butxaca’, nova exposició a la primera planta de l’Antic Hospital de Sant Feliu de Guíxols

Des del proper dissabte 18 de desembre i fins al 9 de gener de 2022, trobareu a la primera planta de l’Antic Hospital de Sant Feliu de Guíxols, l’exposició ‘Mestres d’Aixa de Butxaca’.

Compartiu aquesta història

Des del proper dissabte 18 de desembre i fins al 9 de gener de 2022, trobareu a la primera planta de l’Antic Hospital de Sant Feliu de Guíxols, l’exposició ‘Mestres d’Aixa de Butxaca’.

La mostra és un projecte del Museu Marítim de Barcelona i del Museu Marítim de Mallorca al que s’ha sumat el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols i que comptarà amb la cessió de peces del Museu d’Història de la Joguina col·lecció Tomàs Pla, amb la intenció de recollir els coneixements populars a l’entorn de la construcció tradicional de vaixells de joguina, que durant segles s’ha transmès d’una generació a l’altra i que testimonien una manera de viure, de relacionar-se amb la natura, d’entendre el joc i la joguina, i d’apropar-se als principis de les embarcacions i de la navegació des de la mirada de la infantesa. Un patrimoni etnològic que va desapareixent de la memòria col·lectiva davant la poca atenció que fins ara ha tingut per part d’historiadors i etnògrafs.

És també una proposta que aprofundeix sobre com, en poc més de mig segle, han canviat tant la manera de jugar com les joguines. Si des de l’antiguitat nens i nenes han jugat al carrer, en colla i han creat tant els seus jocs com les seves joguines, a partir dels anys cinquanta del segle passat les criatures es varen anar recloent a l’interior de les cases, per protegir-les del tràfic i d’una sensació creixen de perill.

L’exposició vol reivindicar el carrer com a espai de lleure i de relació social i la creativitat com a eina per al joc i el desenvolupament personal.

ÀMBITS DE L’EXPOSICIÓ

1. ÉSSERS LÚDICS

Una introducció que defineix les persones des d’aquesta vessant: vivim per jugar i juguem per viure.

2. FER ÉS JUGAR

Explica que quan es construeix un vaixell de joguina la importància recau en el procés i no en el resultat. Que el joc està més en el pensar què vols fer i fer-ho, que en la manipulació final de l’objecte.

3. JUGAR FORA, JUGAR DINS

Aborda per què a partir dels anys cinquanta del segle passat les criatures passen de jugar al carrer a fer-ho dins de casa i de com això coincideix amb la irrupció de les joguines industrials per atendre les necessitats de joc de les criatures en aquests espais reclosos.

4. FANG/PLÀSTIC/BYTE

Analitza com van canviant les joguines –de les fetes amb materials tradicionals a les fabricades en plàstic i la posterior aparició de les pantalles (TV, videoconsoles, ordinadors, mòbils, etc.), les quals provoquen un nou canvi en la manera de jugar.

5. HERÈNCIA D’UN PATRIMONI LÚDIC

Posa en valor la tradició de fer-se les pròpies joguines i de com aquest saber s’ha transmès, durant segles, de generació en generació i han anat desapareixent des de mitjans del segle passat.

6. TIPOLOGIES DE VAIXELLS

Dona a conèixer diverses maneres de fer-se els vaixells de joguina -amb closques, amb pala de sípia, amb escorça, amb suro, amb fulles, amb joncs, amb fusta…-.

7. INSTRUCCIONS PER FER UN VAIXELL DE JOGUINA

Que vol animar a la gent, tant infants com adults, a agafar-se el temps per fer, per crear, per jugar.

TALLERS I MEMÒRIA ORAL A L’ENTORN DE L’EXPOSICIÓ

Aquesta mostra, de la que podreu gaudir durant les vacances de Nadal, ve acompanyada d’un seguit d’activitats adreçades a tot tipus de públic amb la intenció de posar en valor tots i cadascun dels aspectes on l’exposició incideix. Així, des de l’àmbit etnològic, s’ha organitzat una jornada el 29 de desembre per a recollir el saber de la gent gran sobre com es construïen vaixells de joguina de manera tradicional i com i on s’hi jugava, per tal preservar-lo, conservar-lo i revalorar la memòria sobre la construcció de vaixells de joguina i la manera de jugar-hi com a document històric i etnològic.

Però també s’ha tingut present el punt de vista didàctic i lúdic amb quatre dies de tallers en família, i que pretenen estimular la gent jove i especialment els infants, a fer-se els seus propis vaixells de joguina com a forma d’experimentació, d’aprenentatge i d’apropament a l’entorn.

Horari:

De dimarts a dissabte d’11 a 14 h. i de 17 a 19 h.
Diumenges i festius d’11 a 14 h.
Dilluns tancat.
Especial festes de Nadal.
Divendres 24 i 31 de desembre i dimecres 5 de gener d’11 a 14 h.
Dissabte 25, diumenge 26 de desembre i dijous 6 de gener TANCAT.
Entrada lliure i gratuïta – Aforament segons normativa Covid-19 vigent.

El més llegit

I després