I després

Localitzat un projectil de la Guerra Civil a la bocana del port de Sant Feliu

Compartiu aquesta història

[Actualització 13.50 hores] El tinent de navili, Juan Pedro Sauranabas, explica l’actuació que s’ha realitzat.

 

Daniel Díaz i Lluís Jiménez varen trobar l’explosiu el passat 7 de desembre fent apnea. Així explica en Daniel l’experiència.

 

[Actualització 13.26 hores] Aquest és el moment de la segona detonació que s’ha fet del projectil. Veieu el vídeo clicant aquí.

[Actualització 13.12 hores] Després de la primera detonació, que pràcticament no s’ha notat, se’n farà una segona ja que han quedat algunes restes.

[Actualització 12.01 hores] Veieu les imatges del moment en què dos submarinistes, en Daniel Díaz i en Lluís Giménez, el passat 7 de desembre, van veure un objecte submergit vora el port de Sant Feliu. En inspeccionar-lo, varen pensar que podria ser una bomba. Llavors, va ser quan varen avisar la Guàrdia Civil, que van confirmar la hipòtesi. Accediu al vídeo clicant aquí.

[Actualització 11:23 hores] Veieu el moment en què els artificiers es dirigeixen a fer detonar la bomba de la Guerra Civil que s’ha trobat a 15 metres de profunditat, a uns 300 metres de la bocana del port de Sant Feliu, clicant aquí.

[Actualització 10.54 hores]
L’explosiu, que es troba a 15 metres de profunditat, serà detonat en els propers minuts. Es tracta d’una bomba provinent de l’aviació de la legió Condor de la Guerra Civil. L’explosiu és conegut com a ‘negrilla’. Des de l’Ajuntament es demana que no us acosteu al port.

[Actualització 10.30 hores]
Segons ha pogut saber Ràdio Sant Feliu, el projectil medeix 1 metre de llargada i conté 15 quilos d’explosiu.

[Notícia original] A partir de les 9 del matí quedarà tancada la bocana del port de Sant Feliu i es limitarà la navegació entorn d’aquesta zona. La raó és que la setmana passada es va localitzar un explosiu al fons del mar a uns 300 metres de la bocana.

Tot fa pensar que es tracta d’un artefacte de la Guerra Civil Espanyola que porta 80 anys sota l’aigua de la badia de Sant Feliu. Aquest matí es preveu que es detoni aquest artefacte. Encara no se’n coneixen els detalls de l’operació, ja que s’espera una reunió tècnica aquest matí per decidir on i quan es detonarà.

Fonts consultades per aquesta emissora expliquen que l’artefacte el va detectar un submarinista fa tot just uns dies i que després de marcar la zona i fotografiar la bomba, avui es decidirà si es detona l’artefacte dins el mar o, com sembla més probable, es traslladarà per fer-lo esclatar lluny del port. Per aquesta operació es desplaçaran equips dels Grups Especialistes en activitats subaquàtiques de la Guàrdia Civil i de l’Armada Espanyola.

En tot cas el Club Nàutic de Sant Feliu ha informat a través de les xarxes socials que des de les 9 del matí i fins que finalitzi l’operatiu hi haurà limitació en la navegació entorn de la zona on s’ha detectat el projectil. Alerta que hi haurà avisos per ràdio i llanxes de la Guàrdia Civil controlant el perímetre de seguretat marcat.

No és la primera vegada que es troba un artefacte a les aigües de la platja de la Guerra Civil a Sant Feliu. Fa 10 anys es van detonar dos projectils que uns submarinistes varen localitzar a l’alçada del mirador que es troba al peu del Molí de les Forques. Al juny de 2009 també es va detonar una mina submarina amb una espectacular explosió que va fer vibrar molts edificis de la ciutat.

Podeu consultar un mapa interactiu amb els bombardejos que es varen produir a la ciutat durant la Guerra Civil clicant aquí.

El més llegit

I després