Un helicòpter dels Bombers de la Generalitat ha localitzat aquest dilluns al matí el cos sense vida del tripulant de l’embarcació bolcada ahir al vespre després de xocar contra unes roques prop de Cala Estreta, al terme municipal de Palamós (Baix Empordà). Segons informa el DDG, en concret, l’helicòpter ha trobat el cadàver de l’home, un home de 71 anys i veí de Vall-llobrega, entre Cala Canyars i la cala Seniar. Pel que fa l’altre tripulant, un home de 65 anys i veí de Palamós, va ser rescatat ahir al a nit amb símptomes d’hipotèrmia després de passar-se dues hores en una bombolla d’aire dins de la barca bolcada i va ser traslladat a l’hospital del municipi, d’on aquest dilluns ha estat donat d’alta.
L’avís del sinistre es va produir diumenge cap a un quart de deu de la nit quan un pescador va observar com una barca xocava contra les roques a uns vint metres de la costa i bolcava. L’embarcació, de 5,6 metres d’eslora, estava ocupada per dues persones, dos pescadors que tornaven de feinejar.
Quan efectius d’emergències van acostar-se a la zona, van trobar un dels tripulants a sota l’embarcació, respirant gràcies a una càmera d’aire. Segons Salvament Marítim, l’operació de rescat del tripulant que va sobreviure va ser “molt complexa” perquè l’accident es va produir de nit, perquè l’home es trobava en estat de xoc i sota l’embarcació. A més, la barca estava envoltada d’una gran quantitat de cables i arts de pesca.
Finalment, una dotació dels Bombers de la Generalitat que es va dirigir fins al lloc dels fets, va poder rescatar l’home que presentava símptomes d’hipotèrmia. Per trobar el seu company, efectius del GRAE i dels GEAS van rastrejar la zona entre Cala Estreta i el Furió de Cala Estreta, Cala Bona i les Illes de Cap de Planes. Es tracta d’una zona amb nombrosos esculls i roques situades a poca profunditat, fet que ha dificultat la recerca.
Un helicòpter veu el cos atrapat a les roques
Els equips d’emergències de Mossos d’Esquadra, Bombers i Guàrdia Civil han estat treballant tota la nit per trobar el desaparegut i aquest matí, amb la llum del dia, s’hi ha incorporat tres helicòpters de Salvament Marítim, Bombers i Mossos d’Esquadra. Ha estat precisament un d’aquests helicòpters -el dels Bombers- el que ha alertat que havia detectat un cos en unes roques situades a uns 50 metres de la costa.
Llavors s’ha activat l’embarcació dels GEAS de la Guàrdia Civil, que s’ha acostat a la zona i ha localitzat entre una esquerda de les roques el cos sense vida de la víctima. El cap dels GEAS de la Guàrdia Civil a Girona, Fernando Aguirre, ha detallat que l’home anava vestit amb roba fosca, que estava bocaterrosa i entremig d’unes roques també fosques. Aguirre ha destacat que si no hagués estat per l’helicòpter hauria estat molt complicat trobar el cos ja que la zona era de difícil accés. “La barca ha estat passant per aquesta zona durant tres hores i no l’havia vist, hem tingut molta sort”, ha detallat.
Dues embarcacions de la Guàrdia Civil han completat el rescat i han portat el cos de la víctima fins a Port Marina de Palamós, on ha arribat quan passaven pocs minuts de les onze.
Aguirre també ha destacat que la zona on s’havia produït l’incident és molt complicada per la navegació perquè té multitud de roques situades a poca profunditat. De fet, el lloc on els pescadors van bolcar només hi ha una profunditat de 3 metres. Segons Aguirre, cal conèixer molt bé la zona a través de cartes de navegació per atrevir-se a endinsar-s’hi. A més, el cap dels submarinistes de la Guàrdia Civil també ha recordat que l’accident es va produir de nit, fet que encara dificulta més veure si sobresurt alguna roca.
Fernando Aguirre ha detallat que tot apunta que l’accident va ser “sever” perquè els dos tripulants de la barca “no van veure venir el xoc” contra les roques. “La mateixa inèrcia que portava la barca la va fer bolcar després de l’impacte; segurament, la víctima mortal va quedar inconscient i l’altre, que es va poder salvar, va quedar sota l’embarcació i va poder respirar gràcies a la càmera d’aire”, ha concretat el cap dels GEAS a Girona.
Les condicions del mar eren bones, tot i que Aguirre ja ha detallat que la zona de cala Estreta és perillosa per navegar-hi (i encara més, de nit). Segons Aguirre, no bufava vent ni hi havia mala mar ni corrents. De fet, el cos de la víctima s’ha trobat només a una milla d’on es va produir l’accident. Aguirre també ha apuntat que l’home rescatat va tenir molta sort perquè l’aigua estava a 18 graus i la temperatura exterior era bona. Tot i això, ha passat la nit ingressat a l’Hospital de Palamós per recuperar-se de la hipotèrmia. Aquest matí ja ha estat donat l’alta. Es tracta d’un home de 65 anys veí de Vall-llobrega.
La víctima és un home de 71 anys molt conegut a la zona. L’alcalde de Vall-llobrega, Vicens Cebrià, ha explicat que és jutge de pau i té un restaurant al poble. Per tant, es tractava d’una persona molt coneguda a la zona. L’alcalde ha apuntat que era un home expert en la mar, que portava tota la vida sortint a feinejar. “És una persona molt estimada i un gran amic”, ha dit visiblement afectat.