I després

L’evolució del tractament de la SIDA, conferència de l’Espai del Metge i de la Salut Rural

Compartiu aquesta història

El passat 28 gener de 2011, tenia lloc una nova xerrada del cicle “Salut i Societat”, aquesta vegada sobre “SIDA i Baix Empordà – 20 anys d’experiència”, a càrrec de la Dra. Àngels Masabeu (Directora Especialitats Mèdiques-Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà). En la presentació feta pel director de l’Hospital de Palamós, Sr. Joan Prats- que destacà el paper col.laborador de l’Hospital de Palamós tot contribuint a l’Espai del Metge Rural per documentar elpresenti la salut al Baix Empordà.
La Dra. Àngels Masabeu, experta en patologies associades al VIH, va iniciar la xerrada fent constar que fins fa poc no existia la sida a les facultats de medicina,i que la seva irrupció va suposar uns canvis radicals als mateixos hospitals. Parlà de la detecció dels primers casos a la Califòrinia de 1981, com el 1983 el virus ja aconsegueix ser aïllat pel que seria Premi Nobel de Medicina (Dr. Luc Montagnier), i de la varietat de tipus de pacients que existeixen.
En l’actualitat s’està actuant molt en la prevenció, la medicació- d’un preu molt alt- és molt més còmode per al pacient (s’ha passat d’haver de prendre diàriament unes 30 pastilles a una de sola. Però són esgarrifoses les diferències entre el Primer i el Tercer Món, a causa dels criteris de mercat en què actuen globalment les indústries farmacèutiques.
Avui dia es considera vital el diagnòstic i per això ja s’inclou en alguns països- com Estats Units- en els controls rutinaris de salut. La sida ha passat de ser una condemna a mort a ser, amb diagnòstic i complint el tractament, una malaltia crònica.

El més llegit

I després