I després

L’esquelet de Sant Grau podria ser el de M. Isabel Vegas

Compartiu aquesta història

Tot i que cal tenir totes les reserves ja que el cas es troba sota secret de sumari, els investigadors no descarten que un esquelet trobat a la zona de Sant Grau (carretera de Tossa) pugui pertànyer a la guixolenca Maria Isabel Vegas que va desaparèixer a la zona.

Segons que ha informat el diari El Punt Avui, una persona que passejava va trobar dimarts al vespre unes restes humanes esquelètiques en un penya-segat de la zona de Sant Grau, a Tossa de Mar. L’esquelet no era sencer i, tot i que la comitiva judicial i els Mossos van fer una recerca exhaustiva a l’indret, que van acordonar, només van localitzar un crani, dos ossos llargs –probablement els fèmurs– i la pelvis. No va aparèixer, en canvi, cap objecte personal, sabata o peça de roba que pugui servir per ajudar a identificar el cadàver. El jutjat va decretar el secret de sumari de les actuacions i les restes van ser traslladades a l’Institut de Medicina Legal perquè els forenses en facin una anàlisi amb vista a determinar en la mesura que es pugui si tots els ossos pertanyen a la mateixa persona, si es tracta d’un home o una dona, la causa de la mort (cosa molt difícil) i si es pot establir la identitat de la víctima ja sigui a través del dentat en el cas que el conservi o per mostres d’ADN. La identificació només serà possible si es troba algun candidat, és a dir, una persona desapareguda de la qual es tinguin dades per dur a terme la comparativa.

Es dóna la circumstància que a l sector on van ser localitzats els ossos hi va desaparèixer el gener del 2011 una veïna de Sant Feliu de Guíxols, Maria Isabel Vegas Rodríguez, de 39 anys. El cotxe de la dona es va interceptar un diumenge a la tarda a peu de la carretera de Sant Feliu a Tossa, en un mirador que hi ha al costat del trencant de Sant Grau. Un primer rastreig per la zona va permetre trobar la jaqueta de la desapareguda i també els seus dos mòbils, al cim del penya-segat. Més avall, com si algú els hagués llençat des de dalt, van ser recuperats una cadena i uns anells, que els familiars de Vegas van reconèixer com a seus. En vista que el vehicle i els objectes personals eren arran de la zona de l’estimball, i per la possibilitat que hagués caigut o s’hagués llançat a l’aigua, es va mobilitzar la barca de la policia local de Sant Feliu de Guíxols i es va contactar amb la Guàrdia Civil, que hi va enviar un equip de submarinistes del grup d’especialistes d’activitats subaquàtiques. Però al final la recerca es va abandonar sense resultats positius i ara es comprovarà si les restes trobades poden pertànyer a Vegas.

També en referència a aquesta notícia, el Diari de Girona informa que el crani i altres ossos que van trobar-se dimarts a la zona boscosa de Sant Grau, a Tossa, apunten a l’existència d’una possible mort violenta. A més, les circumstàncies de la zona on van trobar-se les restes òssies podrien fer compatible la possibilitat que la mort no s’hagués produït allà sinó que fos un emplaçament per desfer-se del cadàver.
Encara es desconeix la identitat de la persona a qui correspondrien els ossos i caldrà enviar les restes a l’Institut de Medicina Legal de Catalunya per extreure’n l’ADN i incorporar-lo a la base de dades policials per confrontar-les amb les mostres existents. D’aquesta manera es podran descartar candidats o trobar la persona en qüestió.
El cas està sota secret de sumari i encara manca realitzar les diligències habituals en aquests procediments com, per exemple, l’estudi antropològic. El fet que les restes aparentment siguin antigues i ja no tinguin carn dificulta encara més la identificació de la persona a qui podrien correspondre.

Foto: El Punt Avui

El més llegit

I després