I després

L’Arxiu Municipal publica un llibre de Gerard Bussot amb 401 biografies de guixolencs

Compartiu aquesta història

El proper divendres 15 d’abril, a les 19 de la tarda, es presentarà al Monestir de Sant Feliu de Guíxols el llibre Gent d’un segle. Sant Feliu de Guíxols 1900 – 2000 (401 apunts biogràfics), escrit per l’investigador guixolenc Gerard Bussot Liñón. La presentació del llibre anirà a càrrec de Jordi Gaitx Moltó, arxiver i historiador.

Gent d’un segle ha estat editat per l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols conjuntament amb la Diputació de Girona, i és el títol núm. 26 de la col·lecció Urània – Estudis Guixolencs, que impulsa l’Arxiu Municipal des de fa més de 20 anys.

El llibre és un recull de 401 biografies d’homes i dones que han nascut o viscut a Sant Feliu de Guíxols durant el segle XX i que tenen cabuda al present volum per la seva activitat, popularitat o implicació envers el municipi. Gerard Bussot presenta les dades vitals més rellevants de cadascun dels biografiats de forma amena i precisa, combinant el rigor amb la divulgació. El volum té 500 pàgines i inclou pràcticament un miler de fotografies, la majoria d’elles inèdites, fruit de la recerca portada a terme pel mateix autor.

Els protagonistes de Gent d’un segle no són tan sols personalitats de l’àmbit institucional. La mostra es completa amb l’aparició de camàlics, llevadores, mestresses de cases de meretrius, carters, pescadors, modistes, xofers, conserges de cementiri… un ventall de figures igualment representatiu de la societat guixolenca del segle passat, però que no sempre ha tingut cabuda dins la història oficial.

A través de la publicació de Gent d’un segle, l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols vol posar en valor la importància de preservar els documents que ens ajuden a conèixer el que som i el que hem estat.

Exemples biogràfics:

Andreu ESPARRAGUERA FERRER

(Sant Feliu de Guíxols 1906 – Marsella, França 1964)

Va dirigir com a àrbitre vuit campionats europeus i un mundial, a més de llegar a la Federació Francesa d’Esports el fons documental sobre la boxa més important d’Europa.

Flora ISGLEAS ALSINA, Flora

(Sant Feliu de Guíxols 1926 – Barcelona 1988)

Activa militant en defensa de les llibertats, des del seu exili llunyà va promoure mobilitzacions polítiques contra el règim dictatorial de Franco.

Rosa PASCUAL PASCUAL

(Sant Feliu de Guíxols 1881 – Richmond, Virgínia, Estats Units d’Amèrica (?), amb posterioritat a 1973)

Va crear unes beques per a estudiants d’alta especialització i postgraduats d’Electrònica, amb una dotació econòmica de deu milions de pessetes.

Francesc TERRADES PLA

(Sant Feliu de Guíxols 1873 – Barcelona 1963)

Considerat pel món acadèmic com el primer patòleg ginecòleg d’Espanya, signà i aplicà, amb mesura i a contracor, la primera llei d’avortament promulgada per la Generalitat de Catalunya.

Antoni TORRENT RUAX

(l’Havana?, Cuba 1913 – Miami, Florida, Estats Units d’Amèrica 1979)

Destinat pel seu coneixement d’idiomes al Quarter General d’Eisenhower, a Anglaterra, participà en la preparació del desembarcament de Normandia, el 6 de juny de 1944.

Trobareu la biografia d’aquesta/es persona/es, juntament amb moltes altres més, al llibre de Gerard Bussot Liñón Gent d’un segle. Sant Feliu de Guíxols 1900 – 2000 (401 apunts biogràfics) que ha publicat l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols conjuntament amb la Diputació de Girona. El llibre es podrà adquirir el mateix dia de la seva presentació, el proper divendres 15 d’abril, a les 19 h., a l’edifici del Monestir.

Biografía CONRAD PORTAS cliqueu aquí

Veu Marc Auladell (Tecnic de l’Arxiu Municipal de SFG):

[audio:http://www.rsf.fm/audio/marc_auladell_llibre_bussot.mp3]

El més llegit

I després