Aquest matí s‘ha presentat al Saló de Plens de l’ajuntament de Sant Feliu de Guíxols el plec de condicions que ha de regir la licitació del nou servei de neteja i reciclatge i recollida de Sant Feliu de Guíxols pels propers 5 anys. A l’acte hi han assistit l’alcalde, Carles Motas, el primer tinent d’alcalde, Josep. M. Muñoz, i la regidora responsable de l’àrea, Tili Ribera.

L’Alcalde ha explicat que el contracte tindrà un cost de 5 milions d’euros per any, i que “es basa en l’increment de la neteja i de la recollida”. “En el tema de la neteja hi haurà un augment de l’escombrat manual i en el de la recollida volem destacar que en tots els punts hi haurà en el 100% totes les 5 fraccions”. També ha valorat la importància de la durada de la concessió, ja que aquesta permetrà tenir tot el servei molt actualitzat, adaptat a totes les novetats en neteja i recollida que puguin sorgir, i “aconseguir que la maquinària no quedi obsoleta un cop acabi la concessió”.

 

La regidora, Tili Ribera, ha destacat que “dins del nucli històric instal.larem unes illes emergents, que són unes plataformes unificades amb les 5 fraccions, que es col.locaran i es retiraran amb vehicles elèctrics, cada dia”. Ribera ha afirmat que suposaran una milloratant estètica com mediambiental i facilitaran el procés de retirada”. En zones centrals o de valor turístic-patrimonial “es posen unes bateries noves de contenidors (també de cinc fraccions) que tindran la peculiaritat d’estar operatives unes hores al dia, essent rellevades en moments amb més afluència. Fora del nucli històric i l’Eixample, hi haurà contenidors amb més prestacions, així com caixes tancades per a la recollida de poda a les urbanitzacions”. En la qüestió que afecta la recollida de voluminosos, com ara mobles, es mantindrà la recollida porta a porta diària amb un telèfon gratuït per sol.licitar el servei.

També està previst un augment en la recollida comercial, amb un augment de les fraccions i adaptant el servei a les necessitats dels comerciants. Es mantindrà la deixalleria fixa, eliminant la deixalleria mòbil, i s’instal.laran 6 mini-deixalleries als carrers, per la recollida dels petits residus com ara piles, bombetes o cd’s. També s’augmentarà la periodicitat de la neteja de les platges, i per primera vegada, també es netejaran en temporada baixa.

El primer tinent d’alcalde, Josep M. Muñoz, ha volgut recalcar quesi els ciutadans i ciutadanes som responsables, estarem treballant per la sostenibilitat del nostre medi”, afirmant que “si som capaços de reciclar serem més sostenibles i tindrem una despesa reduïda en el nostre entorn familiar”, referint-se a la rebaixa que es podria aconseguir en la factura que paguen les famílies en la taxa que correspon al servei de deixalleria.
L’Ajuntament afirma que aquest nou servei parteix d’un exhaustiu estudi del municipi, les seves necessitats i la voluntat de trobar millores a les mancances detectades, i està orientat a donar un servei de qualitat, millora de la ciutat, increment de l’índex de recollida de residus i donar acompliment dels objectius de reciclatge fixats per les normatives de la Unió Europea. El consistori “vol treballar per a una ciutat neta i sostenible, i aquest plec de condicions establirà un servei de recollida-reciclatge i neteja viària orientat en aquest sentit”.

Cal recordar que la Unió Europea fixa per al 2020 un índex de reciclatge situat al 50% i que ha d’arribar al 70% d’aquí a deu anys, al 2030. En el cas de Sant Feliu de Guíxols, a gener de 2020, la xifra és de 46,43%, un valor situat per sobre del promig de Catalunya i Espanya.
El nou plec de condicions preveu una neteja més intensa i adaptada a cada tipus de carrer, estudiant bé les necessitats de cada zona.
Hi haurà més operaris treballant, més mitjans i més maquinària i s’augmentarà la freqüència de neteja per a la millora de la ciutat. El contracte de recollida i neteja serà seguit i controlat de forma exhaustiva, per mantenir la ciutat neta en tot moment.

Entre les novetats, hi ha una furgoneta d’aigua a pressió per netejar elements com grafitis o altres que s’hagin de netejar intensament. El nou plec de condicions permetrà la possibilitat de fer modificacions contractuals per poder fer compres públiques en matèria d’innovació.
Des de l’Ajuntament s’afirma que amb aquesta aprovació es farà un salt qualitatiu en aquests dos serveis.  Es calcula que el servei amb la nova empresa licitadora estigui en funcionament a finals d’aquest 2020, després de que l’adjudicació es faci al mes de setembre. Està previst que el plec sigui aprovat en el Ple Municipal extraordinari previst pel proper dimarts 18 de febrer a les 8 del vespre.